Bioloģisko indikatororganismu un pasīvo paraugu ņemšanas iekārtu pielietojums ķīmisko piesārņotāju noteikšanai ar augstas izšķirtspējas masspektrometrijas metodēm. - Ikkere, Laura Elīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Promocijas darbs ietver pārskatu par dažādu bioloģisko indikatororganismu, tai skaitā sauszemes dzīvnieku, zušu un gliemeņu pielietojumu sauszemes un ūdens ekosistēmu piesārņojuma novērtēšanai. Pētījumā aplūkots plašs piesārņotāju klāsts, tai skaitā liesmas slāpētāji un perfluorētie savienojumi, kā arī farmaceitiski aktīvie savienojumi. Veikts biotisku un abiotisku paraugu matricu pielietojamības salīdzinājums attiecībā uz ūdens piesārņojuma novērtēšanu. Veikta divu inovatīvu augstas izšķirtspējas masspektrometrijas metožu izstrāde farmaceitiski aktīvu savienojumu noteikšanai, kas paredzētas turpmākiem piesārņotāju izplatības pētījumiem. BIOINDIKATORI, AUGSTAS IZŠĶIRTSPĒJAS MASSPEKTROMETRIJA, VIDES PIESĀRŅOJUMS, BROMĒTIE LIESMAS SLĀPĒTĀJI, FARMACEITISKIE SAVIENOJUMI, NESTEROĪDIE PRETIEKAISUMA LĪDZEKĻI

The thesis presents an overview on the application of various biological indicator organisms, including terrestrial animals, eels and mussels for the assessment of both terrestrial and aquatic contamination. A wide range of contaminants has been investigated, including flame retardants, perfluorinated compounds, and pharmaceutically active substances. A comparison of the applicability of biotic and abiotic sample matrixes regarding aquatic ecosystem contamination has been carried out. Finally, two advanced mass spectrometric methodologies have been developed for the analysis of pharmaceuticals in order to ensure the further extension of environmental contamination research. BIOINDICATORS, HIGH-RESOLUTION MASS SPECTROMETRY, ENVIRONMENTAL CONTAMINATION, BROMINATED FLAME RETARDANTS, PHARMACEUTICAL RESIDUES, NONSTEROIDAL ANTI-INFLAMMATORY DRUGS
Application of biological indicator organisms and polar organic chemical integative samplers for the determination of chemical contaminants using high-resolution mass spectrometry techniques.
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ķīmija; Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija