Nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana - Isajeva, Inese (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba mērķis ir analizēt nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas institūtu kā vienu no atbrīvošanas no soda izciešanas veidiem krimināltiesībās, saistībā ar soda mērķiem un progresīvās sodu izpildes sistēmu, konstatēt iespējamās pastāvošā normatīvā regulējuma nepilnības, kā arī izpētīt nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas piemērošanas praksi, norādot uz esošajām problēmām un sniedzot priekšlikumus to risināšanai. Darbā tiek pētīta nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas institūta vēsturiskā attīstība, būtība, mērķis un priekšnoteikumi. Tiek analizēta institūta saistība ar Krimināllikumā un Kriminālsodu politikas koncepcijā nostiprinātajiem soda mērķiem, norādīts uz institūta nozīmi sodu izpildes tiesībās, kā arī izpētīta pastāvošā nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas piemērošana prakse un sniegti piedāvājumi to piemērošanas problēmu, ko autore konstatējusi praktiska darba gaitā, risināšanai.

The subject matter of this master thesis is conditional release (release on parole). Presented master thesis examines historical development of conditional release, its legal nature, conditions which forms legal grounds of conditional release as well as conditions and obligations that are prescribed by law and imposed on conditionally released person. Thesis examines connection between these legal grounds and aims of criminal punishment, indicates role of conditional release in penal law and progressive penal system and its significance as one of the most effective and constructive means of preventing re-offending. Author examines legal regulations and current practice of implementing conditional release, ascertains existing problems both in legal regulation and practical implementation and offers propositions to solve them.
Early release on parole
Keywords: Juridiskā zinātne