Pacientu aprūpi ietekmējošie faktori intensīvās terapijas nodaļā - Masļeņņikova, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma – Pacientu aprūpi ietekmējošie faktori intensīvās terapijas nodaļā. Tēmas aktualitāti nosaka nozīmīgi jautājumi par aprūpes kvalitāti intensīvās terapijas nodaļā un tās uzlabošanu. Lai to panāktu, iespējamas daudzas pieejas. Kā viena no tām - izpētīt, kādi faktori ietekmē pacientu aprūpi. Darba mērķis ir noskaidrot būtiskākos pacientu aprūpi ietekmējošos faktorus intensīvās terapijas nodaļā. Pētniecības uzdevumi: apkopot un analizēt literatūru par pacientu aprūpi ietekmējošiem faktoriem; veikt Betijas Ņūmenas māszinību teorijas analīzi; izveidot pētījuma instrumentu – intervijas jautājumus intensīvās terapijas nodaļas māsām; veikt pilotpētījumu un pētījumu; analizēt iegūtos rezultātus; veikt secinājumus; izstrādāt rekomendācijas. Pētījuma jautājums: Kādi būtiskākie faktori ietekmē pacientu aprūpi intensīvās terapijas nodaļā? Pētījuma metode: Kvalitatīva-daļēji strukturēta intervija. Respondenti: 10 intensīvās terapijas nodaļās praktizējošas māsas un ārsta palīgi. Pētījuma bāze: x slimnīcas intensīvās terapijas nodaļa. Bakalaura darbs sastāv no 6 nodaļām, 6 apakšnodaļām un 3 pielikumiem. Teorētiskajā daļā ir aprakstīti pacientu aprūpi ietekmējošie faktori, veselības aprūpes kvalitātes kritēriji, ka arī māsas darba pienākumi intensīvās terapijas nodaļā. Literatūras apskatā ietilpst Betijas Ņūmenas teorija, tās pielietojums un saistība ar darba tēmu. Pētniecības daļā izanalizēti un aprakstīti pētījuma rezultāti. Par būtiskākajiem, pacientu aprūpi ietekmējošiem faktoriem, tika atzīti: nepietiekošs atalgojums, pārslodze, darba vides faktori un darba apstākļi, kā arī nesadarbošanās ar kolēģiem un pacientiem. Atslēgvārdi: pacients, aprūpe, māsa, faktori.

The theme of the Bachelor’s thesis is “Factors Affecting Patient Care in the Intensive Care Unit.” The topicality of the theme is determined by existing problems in patient care as well as the need to enhance the quality of this care in the Intensive Care Unit. In order to achieve the objectives of the thesis, it is plausible to apply various approaches, including the research of factors that impact patient care. On such grounds, the aim of the thesis is to identify the most significant factors affecting patient care in the Intensive Care Unit. The research objectives were the following: conduct literature review and analysis of factors affecting patient care, conduct the analysis of Betty Neuman’s theory of nursing, create a research instrument – interview questions for nurses of Intensive Care Units, conduct both a pilot and full study, analyze the obtained data, make conclusions and develop recommendations. Therefore, the research question focused on significant factors that affect patient care in the Intensive Care Unit. The research method was qualitative in nature and included a semi-structured interview. Research participants were ten practicing nurses and doctor assistants of the Intensive Care Unit. The research premisis was the Intensive Care Unit at X hospital. The Bachelor’s thesis consists of 6 chapters, 6 sections and 3 appendices. The theoretical part contains the description of factors affecting patient care, quality criteria of health care as well as nurses’ work duties at the Intensive Care Unit. The literature review includes Betty Neuman’s theory, its application and relevance to the thesis theme. The empirical part describes and analyzes research results. Overall, the following factors were determined significant in affecting patient care: low remuneration levels, work overload, work environment factors, work circumstances and non-cooperation with colleagues and patients. Key words: patients, care, nurse, factors.
Factors Affecting Patient Care in the Intensive Care Unit
Keywords: Medicīna; Pacients; Aprūpe; Māsa; Faktori