Kapitāla nodokļi un to nozīme tautsaimniecībā - Kromāne, Agita (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbā tiek analizēti kapitāla nodokļi un to ietekme uz tautsaimniecību. Maģistra darba mērķis ir izpētīt kapitāla nodokļus, kā arī noteikt kapitāla nodokļu nozīmi valsts un pašvaldību budžetā un dot priekšlikumus kapitāla nodokļu piemērošanas pilnveidošanai Latvijā. Autore apskata nodokļu attīstību, klasifikāciju, pēta nodokļu ieņēmumu sadalījumu atbilstoši ekonomiskām funkcijām un izvērtē kapitāla nodokļa lomu Latvijas tautsaimniecībā. Intervijā ar Finanšu ministrijas nodokļu politikas pārstāvi autore noskaidroja un apkopoja valsts pārvaldes nostāju attiecībā uz kapitāla nodokļiem Latvijā. Pētījuma rezultātā autore nonāca pie secinājuma, ka kapitāla nodokļu sistēma Latvijā vēl nav pilnībā sakārtota un gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem ir neskaidrības par atsevišķu nodokļu piemērošanu. Lai novērstu esošās nepilnības autore izstrādāja priekšlikumus kapitāla nodokļu piemērošanas pilnveidošanai. Atslēgvārdi: uzņēmumu ienākuma nodoklis, mikrouzņēmumu nodoklis, kapitāla pieauguma nodoklis, ienākumi no kapitāla, nekustamā īpašuma nodoklis.

In the Master's thesis are examinated the capital taxes and their economic impact. A purpose of Master's thesis is to analyze the capital taxes, as well as to determine the role of capital taxes into public finances and local government's budgets and to make proposals for improvement of applying the capital taxes in Latvia. Author examines the development and classification of taxes, explores the breakdown of tax revenues by economic function and estimates the role of capital taxes in the Latvian economy. In the interview with a representative of fiscal policy of the Ministry of Finance author found out and summarized government’s position on the capital taxes in Latvia. Author concludes that Latvian capital tax system has not yet been fully arranged and both, residents and entrepreneurs, are confused about application of some capital taxes. In order to bridge the current gaps, author drew up proposals to improve the system of capital taxes. Keywords: corporate income tax, micro-enterprise tax, capital gains tax, real estate’s tax.
Capital Taxes and their Importance in Economy
Keywords: Ekonomika