Standartizācijas un adaptācijas loma starptautiskās reklāmas veidošanā - Vaišļa, Daiga (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma ir „Standartizācijas un adaptācijas loma starptautiskās reklāmas veidošanā”. Uzņēmums, plānojot savu produkta virzīšanu ārvalstu tirgos, saskaras ar svarīgu lēmumu – standartizēt visus mārketinga elementus (cena, vieta, virzīšana tirgū, produkts) un izmantot vienotu mārketinga stratēģiju visās valstīs, vai adaptēt mārketinga elementus un izmantot unikālu pieeju katram nacionālajam tirgum. Reklāma ir viens no elementiem, kuru izmanto, lai radītu pieprasījumu pēc konkrētas preces vai pakalpojuma, kā arī radītu zīmola atpazīstamību. Maģistra darba mērķis ir izpētīt Latvijas patērētāju attieksmi pret standartizētu un adaptētu starptautisko uzņēmumu reklāmu. Pētījumā tiek izmantota strukturēta anketa, lai noskaidrotu, vai Latvijas patērētāju attieksmē pastāv atšķirības starp adaptētu un standartizētu „Martini” reklāmu. Vienlaikus anketā tika izmantota semantiskā diferenciāļa skalas metode ar vairākiem bipolāriem jēdzieniem patērētāju attieksmes noteikšanai. Pētījuma rezultāti liecina, ka aptaujāto respondentu attieksme pret standartizētu reklāmu četriem parametriem – slikti veidota/labi veidota, garlaicīga/interesanta, vāja/spēcīga, kaitinoša/nav kaitinoša – ir novērtēti augstāk nekā adaptētas reklāmas tie paši parametri. Pastāv atšķirības vecuma un dzimuma grupu attieksmē pret abām reklāmām, zīmolu un pirkuma nodomiem. Atslēgvārdi: starptautiska reklāma, standartizācija, adaptācija, patērētāju attieksme, T - test

Master's thesis is the role of standardization and adaption of international advertising development. When a company is planning its product promotion in foreign markets, it faces an important decision – to standardize all the marketing elements (price, place, promotion, product) and use a common marketing strategy in all countries, or adapt the marketing elements and use a unique approach to each national market. Advertising is one of the elements used to create a demand for specific goods or services, as well as create brand awareness. Master aim is to explore the Latvian consumer attidutes towards a standadized and adapted international advertizing. The study used a structured questionnaire to see is there are differences in Latvian consumer attidute between standardized and adapted 'Martini' advertising. At the same time the questionnaire was used semantic differential scale method with a number of bipolar concepts of consumer attitudes. The results show that the respondents attitudes towards standardized advertising four parameters - poorly built / designed well, boring / interesting, weak / strong, irritating / not irritating - is valued than the adapted advertising the same parameters. There are differences in age and gender group treatment of the two ads, the brand and purchase intentions. Keywords: international advertising standardization, adaptation, consumer attitudes, T - Test
The Role of Standardization and Adaptation of International Advertising Development
Keywords: Ekonomika