Semantiskā telpa un robežas attēlošana Žana Bodrijāra esejā "Amerika" - Vasiļjeva, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma ir semantiskās telpas un robežas attēlošana Žana Bodrijāra esejā „Amerika”, kas balstās uz semiotiķa Jurija Lotmaņa sižeta teorijas. Lai sekmīgi veiktu izpēti, tika izvirzīts mērķis, izmeklēt un izanalizēt semantisko telpu tekstā, to attēlot un starp to noteikt robežu. Galvenā darba sastāvdaļa ir analīze, kas ar Lotmaņa teorijas palīdzību ļauj izanalizēt sižeta veidošanās pamatprincipus un trīs jomas, kuras nosaka semantisko lauku. Izanalizējot un aprakstot trīs jomas, ir iespējams noteikt robežu un tās nozīmi. Nosauktie elementi ir cieši saistīti, jo tie veido sižeta teorijas jēdzienu. Izstrādātā analīze ir parādījusi, ka dotajā esejā var noteikt pilsētas un tuksneša telpas. Pēc to pazīmēm tās veido divus laukus, starp kuriem savukārt, tika noteikta un attēlota robeža.

Bachelor thesis is the semantic space and representation of the boundary in Jean Baudrillard essay “America”, which is based on semiotician Yuri Lotman plot theory. For the purpose of the study it was aimed to find out and analyse the semantic space in the text. It was also important to describe the semantic space and define the boundary between them. The main work of the bachelor is the analysis. Lotmans selected theory allows to analyse plots formation basic and define three levels of the semantic field. After analyzing and description of three levels, it is possible to find the boundary and show its importance. Mentioned components are closely linked, as they form the plot theory concept. Analysis has shown in the essay can define urban and desert spaces. According to their characteristics, they form two fields where the boundary between them was determined and represented.
The Semantic Space and Representation of Boundary in Essay "America" by Jean Baudrillard
Keywords: Valodniecība; semantic field; semantic space; boundary; plot; Lotman