Krievijas uzņemšanas PTO ietekme uz Latvijas eksportu un importu - Vaikule, Aija (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba nosaukums ir „Krievijas uzņemšanas PTO ietekme uz Latvijas eksportu un importu”. Darbā tiek veikta PTO kā starptautiskās organizācijas, kas koordinē tirdzniecības jautājumus darbības izpēte, kopējo Latvijas ārējās tirdzniecības rādītāju analīze, Latvijas un Krievijas savstarpējās tirdzniecības rādītāju analīze. Bakalaura darbā ir izanalizēti PTO darbības principi, kopējie Latvijas ārējās tirdzniecības rādītāji, kā arī autore ir apskatījusi Latvijas un Krievijas savstarpējo tirdzniecību, lai noteiktu esošos tirdzniecības apjomus un iespējamās izmaiņas Latvijas importa un eksporta rādītājos pēc Krievijas uzņemšanas PTO. Bakalaura darba izpētes rezultātā iegūtie dati norāda uz pakāpenisku tirdzniecības apjomu palielināšanos. Analizējot Latvijas un Krievijas savstarpējās tirdzniecības apjomus, vērojams tas, ka Latvija no Krievijas saņem lielāku produkcijas daudzumu (izteiktu naudas vērtībā), nekā eksportē uz Krieviju. Tomēr ir pārstāvētas vairākas preču grupas, kurās Latvijas preču eksports dominē pār preču importu no Krievijas. Augstākie Latvijas eksporta rādītāji uz Krieviju ir lauksaimniecības un pārtikas preču grupā, tekstilmateriālu un tekstilizstrādājumu, mehānismu, ierīču un elektroiekārtu grupās. Tirdzniecībā dominē arī ķīmiskās rūpniecības un tās sakarnozaru produkcija, koka un koka izstrādājumi, papīra masas no koksnes, papīra un kartona izstrādājumi, metāls un metāla izstrādājumi. Pēc Krievijas uzņemšanas PTO un tarifu pakāpeniskas samazināšanas, tirdzniecības apjomi starp Latviju un Krieviju palielināsies arī turpmākajos gados. Atslēgvārdi: starptautiskā tirdzniecība, tirdzniecības liberalizācija, PTO, Latvijas ārējā tirdzniecība.

The title of the bachelor thesis is ‘The Impact of Russia’s Accession to the WTO on Latvian Import and Export’. The research analyses the activity of the WTO as an international organization coordinating trade issues, general rates of Latvian international trade and the rates of trading relationships between Russia and Latvia. The thesis contains the analysis of WTO work principles, general rates of Latvian international trade and the rates of trading relationships between Russia and Latvia. In order to indicate the existing volume of trade and the possible Latvian import changes caused by Russia’s accession to the WTO, the author of the research has also analysed trading relationships between Russia and Latvia. The data obtained indicate gradual increase in the volume of trade. The analysis of trading relationships between Russia and Latvia shows that the volume of goods imported from Russia to Latvia expressed in money value is more significant than the volume of imported goods. Nevertheless, the export rates of several product groups are higher than the import rates. The highest export rates are indicated in the group of agricultural and nutrition products as well as textiles, machinery, equipment and electric devices. Other dominating groups are chemicals, wood and wood products, pulp, paper and cartboard, metal and metal products. It has also been concluded that the volume of trade between Russia and Latvia may rise after Russia’s accession to the WTO and gradual reduction of prices. Key words: international trade, trade liberalization, WTO, Latvian international trade.
The Impact of Russia's Accession to the WTO on Latvian Import and Export
Keywords: Vadībzinātne