Mācību līdzekļu izveide tēmas “Kā izgatavo izstrādājumu no kompozītmateriāliem?” apguvei dizainā un tehnoloģijās 5. klasē - Medne, Madara (Latvijas Universitāte, 2025)
Mednes M. Mācību līdzekļu izveide tēmas “Kā izgatavo izstrādājumu no kompozītmateriāliem?” apguvei dizainā un tehnoloģijās 5. klasē diplomdarbs. Rīga: LU Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultāte, 2025. gads, 83. lpp. Izpētot pieejamos mācību līdzekļus, autore secināja, ka mācību līdzekļi ir, bet nav uzskatāmi saprotama to secīga izpilde. Piedāvāto darba lapu noformējums ir monotons. Zināšanu pārbaudes uzdevumi vai pārbaudes darbu uzdevumi ir I. un II. izziņas līmenī, vai arī nav piedāvāti vispār ne lietotnēs, ne drukātā formātā. Diplomdarba mērķis ir izpētīt mācību tēmas “Kā izgatavo izstrādājumu no kompozītmateriāliem?” apguves iespējas dizainā un tehnoloģijās 5. klasē, izveidot mācību līdzekļus un aprobēt to praksē, analizēt iegūtos rezultātus. Vizuāli pievilcīgs, funkcionāls dizains vienlaikus gan motivē, gan palīdz dziļāk izprast mācību tēmu. Vizuālajiem mācību līdzekļiem ir ļoti nozīmīga loma mācību procesā. Skolēniem vislabāk patīk interaktīvas un digitālas pieejas – īpaši uzdevumi ar datorspēļu elementiem. Papīra masas izmantošana izstrādājuma izveidē veicina skolēnu izpratni par kompozītmateriālu izveidi un materiāla īpašību uzlabošanu.

Medne, M. Development of Teaching Materials for Learning the Topic "How to Manufacture a Product from Composite Materials?" in Design and Technology for 5th Grade Diploma Thesis. Riga: University of Latvia, Faculty of Education and Psychology, 2025, p. 83. Upon reviewing the available educational resources, the author concluded that while such materials do exist, they lack clearly structured and comprehensible step-by-step implementation. The design of the provided worksheets is monotonous. Knowledge assessment tasks or exam questions predominantly correspond to the first and second SOLO levels, or are not provided at all, either in digital applications or printed formats. The aim of the thesis is to explore the possibilities for acquiring knowledge in the topic "How to Manufacture a Product from Composite Materials?" within the subject of Design and Technology for Grade 5; to develop educational resources and test them in practice; and to analyze the obtained results. A visually appealing and functional design not only motivates students but also facilitates a deeper understanding of the subject matter. Visual learning materials play a significant role in the educational process. Pupils express a marked preference for interactive and digital approaches—especially tasks incorporating elements of computer games. The use of papier-mâché in product creation enhances students’ understanding of composite material formation and the improvement of material properties.
Development of Teaching Materials for Learning the Topic "How to Manufacture a Product from Composite Materials?" in Design and Technology for 5th Grade
Keywords: Izglītības zinātnes; kompozītmateiāli; papīra masa; dizains un tehnoloģijas; 5. klase