Izglītības līmenis kā viens no iedzīvotāju demogrāfiskās uzvedības ietekmējošajiem faktoriem - Konstantinoviča, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2022)
Latvijā dzimstība jau sen nesasniedz apmierinošu līmeni, pēdējos gados arvien vairāk samazinoties. Bet aug sieviešu ieinteresētība pēc augstākās izglītības diploma iegūšanas. Šī tendence varētu būt kā viens no cēloņiem dzimstības līmeņa samazināšanai valstī. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, vai pastāv sakarība starp Latvijas iedzīvotāju izglītības līmeni un dzimstību, analizējot dzimstības ietekmējošos faktorus starp 15 - 44 gadu jaunajām Latvijas sievietēm. Izmantojot Darbaspēka apsekojuma 2020. gada datus autore konstatēja, ka starp varbūtību, ka Latvijā dzīvojošai sievietei vecumā 15 – 44 gados ir bērns līdz 18 gadiem, un sievietes pamatizglītību (vai zemāko izglītību) ir statistiski nozīmīga pozitīva sakarība. Atsevišķi neprecētām sievietēm ietekmi rada arī augstākā izglītība, samazinot šo varbūtību. Precēto sieviešu gadījumā izglītības līmeņa ietekme uz dzimstību netika atrasta. Pārējie faktori, kas ietekmē dzimstību Latvijā, ir sievietes vecums, ģimenes stāvoklis, tautība, dzīves reģions un administratīvā teritorija, ekonomiskā aktivitāte un nodarbināto personu skaits mājsaimniecībā.

The birth rate in Latvia has not reached a satisfactory level for a long time, in recent years it has been decreasing more and more. But the interest of women in obtaining a higher education diploma is growing. This trend could be one of the reasons for the decrease in the birth rate in the country. The purpose of the bachelor paper is to find out whether there is a correlation between the educational level and birth rate of the Latvian population, analyzing the factors influencing the birth rate among young Latvian women aged 15 - 44. Using the data of the Labor Force Survey 2020, the author found that there is a statistically significant positive correlation between the probability that a woman living in Latvia aged 15 - 44 has a child under the age of 18 and a woman's primary education (or lower education). Higher education has also had an impact on unmarried women, reducing this likelihood. For married women, no effect of educational level on birth was found. Other factors that affect birth rates in Latvia are a woman's age, marital status, nationality, region of residence and administrative territory, economic activity and the number of persons employed in the household.
The level of education as one of the factors influencing the demographic behavior of the population
Keywords: Ekonomika; dzimstības līmenis; izglītības līmenis; dzimstības ietekmējošie faktori; 2020. gada Darbaspēka apsekojums; binārā un daudzkategoriju izvēles ekonometriskie modeļi