Mūsdienu interneta komunikācijas leksiskās normas. - Fomina, Darja (Latvijas Universitāte, 2023)
Darja Fomina Mūsdienu Interneta komunikācijas leksiskās normas: bakalaura darbs. – Rīga, 2023. – 62 lpp. Šis darbs ir veltīts Interneta komunikācijas kultūras un runas aspekta izpētei – kultūras un runas normu ievērošanai komentāros no krievvalodīgajiem sociālajiem tīkliem, mesendžeriem, videohostingiem un ziņu portāliem, kas atļauti Latvijas teritorijā. Pirmajā darba daļā ir apskatīti pamatjēdzieni (runas kultūra, valodas norma, leksiskā norma un komunikācija Internetā), identificētas un aprakstītas normas pamatīpašības un pazīmes, izcelti galvenie kļūdu veidi, kas saistīti ar leksiskās normas pārkāpumiem, kā arī tika iekļauts tos raksturojums. Otrajā daļā veikta izlases analīze ar leksiskās normativitātes pārkāpumu piemēriem, noteikti konstatēto pārkāpumu veidi, kā arī apskatīti apkopotie komentāri, kuru autori sniedz novērtojumu par citu Interneta lietotāju lasītprasmi. Dotais pētījums var būt interesants studentiem-filologiem, lingvistiem, kā arī lasītājiem, kuri interesējas par leksisku normu un tās ievērošanu Internetā.

Darja Fomina Lexical Normativity of Modern Internet Communication: bachelor thesis. – Riga, 2023. – 62 p. This work is devoted to the study of the cultural and speech aspect of Internet communication – the observance of cultural and speech norms in Internet comments from Russian-language social networks, messengers, video hosting platforms and news portals allowed on the territory of Latvia. The first part of the work includes the basic notions (speech culture, language norm, lexical normativity and Internet communication), identifying and describing the main properties and features of norm, singling out the main types of errors connected with the violation of lexical normativity and describing them. The second part analyses the sample with examples of violations of lexical normativity, defines the types of identified errors and looks at the collected comments, whose authors express a value judgment on the literacy of other Internet users. This research can be interesting to the students – philologists, linguists and readers who are interested in lexical normativity and its compliance on the Internet.
Lexical Normativity of Modern Internet Communication.
Keywords: Valodniecība; культура речи; языковая норма; лексическая нормативность; комментарии; интернет-коммуникация