Radzenes epitēlija strukturālās izmaiņas mīksto kontaktlēcu lietotājiem - Salmiņa, Līva (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 38 lapaspusēm. Tas satur 19 attēlus, 8 tabulas, 56 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: noskaidrot mīksto kontaktlēcu ietekmi uz radzenes epitēlija biezuma kartējumu. Metode: 63 dalībniekiem (126 acis) vecumā no 18 līdz 44 gadiem tika iegūts radzenes epitēlija biezuma kartējums, veicot radzenes skenēšanu ar spektrālā domēna optiskās koherences tomogrāfu Maestro 3D (Topcon). Rezultāti: Pētījumā tika noskaidrots, ka visiem dalībniekiem radzenes epitēlijs ir biezāks centrā, un jaunākās paaudzes mīkstās kontaktlēcas nerada radzenes epitēlija biezuma izmaiņas, neatkarīgi no kontaktlēcu materiāla (hidrogēla / silikonhidrogēla) un valkāšanas modalitātes (dienas / nepārtrauktais).

The thesis is written in Latvian on 38 pages. It contains 19 figures, 8 tables, 56 references. Purpose: The aim of the study was to find out the effect of soft contact lenses on the mapping of corneal epithelial thickness. Methods: In 63 participants (126 eyes) aged between 18 and 44 years corneal epithelial thickness maps was evaluated obtained by corneal scans using a spectral domain optical coherence tomograph Maestro 3D (Topcon). Results: The study found that the corneal epithelium was thicker in the centre for all participants and that the latest generation of soft contact lenses did not cause changes in the corneal epithelial thickness regardless of the contact lens material (hydrogel / silicone hydrogel) and wearing modality (daily / continuous).
Structural Changes of Corneal Epithelium in Soft Contact Lens Wearers
Keywords: Fizika; vienas dienas mīkstās kontaktlēcas; plānveida nomaiņas mīkstās kontaktlēcas; optiskās koherences tomogrāfija; radzenes epitēlija biezums