Riska menedžments starptautiskajā valūtas un vērtspaspīru tirgū - Mazurs, Reinis (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēmu „ Riska menedžments starptautiskajā valūtas un vērtspapīru tirgū” autors izvēlējās tāpēc, ka tā ir saistīta ar riska kapitāla menedžmentu, kas autoram liekas ļoti interesants un potenciāli ienesīgs finanšu līdzekļu vairošanas līdzeklis. Jāpiemin, ka arī viens no iemesliem bija tas, ka autors pats pirms pāris gadiem iesāka darboties šajā sfērā, un vēlējās iegūt jaunu informāciju, apgūt svarīgas prasmes un veicināt savu izaugsmi šajā jomā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un novērtēt riska faktorus starptautiskajā valūtas un vērtspapīru tirgū, izprast kā tajā veiksmīgi darboties, kā arī prognozēt aplūkoto priekšmetu attīstības perspektīvas tuvākajā nākotnē. Tāpat tika izvirzīti šādi galvenie uzdevumi: •Izpētīt teorētiskās informācijas avotu bāzi par riska vadību finanšu resursu apguvē; •Apskatīt valūtas un vērtspapīru tirgu jēdzienu, attīstības vēsturi un iedalījumu; •Izanalizēt šo tirgu būtību un ietekmi uz ekonomiku; •Izanalizēt valūtas un akciju cenu veidojušus faktorus; •Izpētīt tehniskos un fundamentālus rādītājus, kā arī psiholoģiskos faktorus, lai ar to palīdzību varētu novērtēt iespējamās tendences un finanšu resursu pievilcīgumu. Veicot šo pētījumu autors nonāca pie atziņas, ka riska menedžments kā tāds ir ļoti izaicinošs, īpaši valūtas un vērtspapīru tirgos. Pārdomājot izpētītās problēmas, autors izvēlējās atsevišķi raksturot šos tirgus. Runājot par nodaļu -valūtas tirgus, jāuzsver, ka tā ir ļoti sarežģīta un specifiska kategorija finanšu instrumentu nozarē. Šajā nodaļā tika izklāstīti tikai pamati, jo profesionāli valūtu tirgotāji izmanto daudz sarežģītākas stratēģijas un veic dziļāku analīzi, kā arī kopumā to ietekmē daudz komplicētāki faktori nekā autors bija iedomājies. Pievēršoties vērtspapīru tirgiem, autors gribētu akcentēt, ka mūsdienās tie ir ļoti dinamiski, jo tajos piedalās ļoti liels dalībnieku skaits un apgrozās simtiem miljardu katru dienu. Nenoliedzami, tas sniedz pievilcīgas iespējas vairot savus aktīvus, taču, ja persona vēlas piedalīties vērtspapīru tirgū, tad jābūt gatavam uz to, ka naudu var arī zaudēt. Taču, pēc autora domām, izpētītais un atspoguļotais materiāls ļoti labi varētu kalpot par mācību literatūru visiem, kas vēlas uzsākt tirdzniecību ar valūtu.

The thesis of the Bachelor paper "Risk management in international currency and stock market," the author chose because it is associated with a venture capital management. Author thinks that it is very interesting and potentially profitable way to raise private capital. It should be mentioned that one of the reasons of this research was that the author himself a few years ago began to operate in this area, and wanted to get new information, learn important skills and foster their growth in this field. Bachelor thesis is to investigate and evaluate the risks in the international foreign exchange and securities markets, understand how to operate it successfully, as well as predict the subjects dealt with development prospects in the near future. The main tasks of this research was: • Explore the theoretical source of information base for risk management of financial resources for learning; • View the currency and securities markets, the concept of historical evolution and breakdown; • To analyze the nature of these markets and the economic impact; • To analyze the currency and stock price factors emerged; • Explore the technical and fundamental indicators, as well as psychological factors, to allow them to assess the likely trends and financial resources attractiveness. In this study the author came to the realization that risk management as such is very challenging, especially in foreign exchange and securities markets. Reflecting on the problems studied, the author chose to describe some of these markets. In terms of Section- currency exchange market, it should be emphasized that it is very complex and specific class of financial instruments industry. This chapter outlined the basics just as professional currency traders use more sophisticated strategies and carry out a deeper analysis, as well as a whole is influenced by more complex factors than the author had in mind before. Focusing on the securities markets, the author would like to emphasize that today they are very dynamic, because there are lot of participants and circulating hundreds of billion dollars every day. Undeniably, it offers attractive opportunities to enhance their assets, but if a person wishes to participate in the stock market, then he has to be prepared for the fact that the money can also be lost. However in author's opinion this material could help beginners to better understand these markets.
Risk management of global currency and stock market
Keywords: Vadībzinātne