Vīrieša tēla interpretācija Rūdolfa Blaumaņa novelēs - Miezīte, Aiga (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba “Vīrieša tēla interpretācija R. Blaumaņa novelēs” analizētas maskulīnās teorijas, noveles žanra attīstība un īpatnības, R. Blaumaņa literārās intereses un impulsi. Bakalaura darbā apkopotas maskulīnās teorijas, akcentējot tās nostādnes, kuras palīdz R. Blaumaņa radītā vīrieša tēla analīzē. Bakalaura darbā tiek noskaidrotas galvenās tendences vīrieša tēla atveidē R. Blaumaņa novelēs. Bakalaura darbā pētīta noveles žanra attīstība un īpatnības cauri gadsimtiem, akcentējot noveles attīstības tendences 19. gadsimta latviešu literatūrā. Bakalaura darbā sniegts ieskats R. Blaumaņa literārajās interesēs. Bakalaura darbā analizēts vīrieša tēls R. Blaumaņa novelēs, tā sociālais stāvoklis sabiedrībā, psiholoģiskais portrets, attiecības ar darbu, ģimeni, sievieti, sabiedrību un nāvi novelē “Nāves ēnā”. Bakalaura darbā secināts, ka R. Blaumanis tēlus veido balstoties uz noveles žanra un psiholoģiskā reālisma nostādnēm.

Bachelor's work “Portrait of Men in Rudolfs Blaumanis Novels” analyzes masculinity theory, novel genre definition, R. Blaumanis literary interests and pulses. Bachelor’ work highlight these concepts of masculinity theory which help to analyze portrait of men in Rudolfs Blaumanis novels. Bachelor’s work includes major trends in portrait of men of R. Blaumanis novels. Bachelor’s work includes novel genre development through the centuries and highlight novel genre in latvian literature of 19 century. Bachelor’s work includes list of R. Blaumanis literary interests. Bachelor’s work analises portrait of men social status, psyche, relationships with work, woman, society and death in novel “The shadow of death”. In conclusion Portrait of men in R. Blaumanis novels are example of novel genre and psychological realism stance.
Portrait of Men in Rudolfs Blaumanis Novels
Keywords: Filoloģija; Rūdolfs Blaumanis; vīrieša tēls; novele; maskulinitāte; vīrietis un sabiedrība