Pirmā tipa cukura diabēta pacientu aprūpes režīma ievērošana saistībā ar uztverto sociālo atbalstu un diabēta aprūpes pašefektivitāti - Timbra, Linda Sindija (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija uzzināt vai pastāv pozitīvas saistības starp uztverto sociālo atbalstu, diabēta pašefektivitāti un ikdienas diabēta aprūpi cilvēkiem ar pirmā tipa cukura diabētu, kā arī pārbaudīt, vai diabēta pašefektivitāte darbojas kā mediators starp uztverto sociālo atbalstu un ikdienas diabēta aprūpi. Pētījumā piedalījās 41 cilvēks, vecumā no 19 līdz 57 gadiem ar pirmā tipa cukura diabētu. Datu iegūšanai tika izmantotas trīs aptaujas, Multidimensionālā uztvertā sociālā atbalsta aptauja, Stenfordas diabēta pašefektivitātes skala un Diabēta pašvadības skala, lai nomērītu ikdienas diabēta aprūpi. Rezultātā diabēta pašefektivitāte uzrādīja nozīmīgas saistības ar diabēta aprūpi. Uztvertais sociālais atbalsts neuzrādīja nozīmīgas saistības ar pārējiem mainīgajiem, kā dēļ nebija iespējams pārbaudīt pašefektivitātes kā mediatora lomu

The aim of the study was to find out whether there are positive associations between perceived social support, diabetes self-efficacy and daily diabetes care in people with type 1 diabetes. Also, to examine whether diabetes self-efficacy acts as a mediator between perceived social support and daily diabetes care. 41 people aged 19 to 57 with type 1 diabetes took part in the study. Three surveys were used- Multidimensional Scale of Perceived Social Support, the Stanford Self-Efficacy for Diabetes Scale, and The Diabetes Self-Management Questionnaire-Revised was used to measure daily diabetes care. As a result, diabetes self-efficacy showed significant associations with diabetes care. Perceived social support did not show significant associations with the other variables, so it was not possible to test the role of self-efficacy as a mediator.
Adherence to Type 1 Diabetes Care Regimen in Relation to Perceived Social Support and Diabetes Care Self-Efficacy
Keywords: Psiholoģija; pirmā tipa diabēts; uztvertais sociālais atbalsts; pašefektivitāte; ikdienas diabēta aprūpe