Reliģiozitātes un depresijas saistība jauniešiem - Rudzīte, Ieva (Latvijas Universitāte, 2010)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai parādīsies sakarība starp reliģiozitātes izteiktību un depresijas rādītājiem, kā arī izpētīt, vai parādīsies dzimumatšķirības depresijas un reliģiozitātes rādītājos, un pārbaudīt Centralitātes skalas Z-15 psihometriskos rādītājus. Kopumā pētījumā piedalījās 103 cilvēki, no tiem 70 sievietes un 33 vīrieši. Respondentu vecums bija no 19 līdz 24 gadiem, vidējais vecums bija M = 21,51. Pārsvarā respondenti bija studenti, un viņu konfesionālās piederības iedalījums ir sekojošs : 73,8% - katoļi, 14,6% - luterāņi, 3,9% - baptisti, 5,8% - pareizticīgie, 1,9% - vecticībnieki. Izmantotās metodes : Reliģiozitātes veida noteikšanai tika lietota Centralitātes skala Z-15, autors Stefans Hubers. Aptauja Latvijā nav adaptēta, pētījuma ietvaros notiek pirmreizējā adaptācija. Depresija tika mērīta ar BDI - II (Beka depresijas aptauja). Tāpat tika lūgts aizpildīt demogrāfisko datu aptauju (vecums, dzimums, konfesionālā piederība). Iegūtie rezultāti neapstiprināja sākotnēji izvirzītās hipotēzes, ka sievietes uzrādīs augstākus reliģiozitātes un depresijas rādītājus. Arī pētījuma jautājums netika apstiprināts – neparādījās saistība starp reliģiozitāti un depresijas rādītājiem. Ir nepieciešams turpināt pētījumus šajā jomā, lai labāk izprastu likumsakarības un meklētu cēloņus tām. Atslēgas vārdi : depresija, reliģiozitāte, jaunieši.

The main aim of this study was to verify hyphoteses about whether there is a relationship between religiosity and depression and explore whether there will be gender diferences in religiosity and depresion indicators and to verify Centrality scale’s Z-15 psychometrtical indices. 103 people participated in research, women n = 70 and men n = 33, mostly students at age 19 – 24, M = 21.51. Participants religious denomination was 73,8% - catholic, 14,6% - lutheran, 3,9% - baptist, 5,8% - orthodox, 1,9% - old-believer. Instrument : In order to determine type of religiosity was used Centrality scale Z-15, author Stephan Huber. This questionary hasn’t been adapted in Lativa, so within this framework was performed first adaptation. Depresion was measured by Beck’s depression inventory (BDI-II). Also demographics questionnary was used (gender, age and denomination). Results didn’t confirmed initial hypothesis, that women will show higher religoisity and depression scores. Also issue of this study wasn’t confirmed – there eas no relationship between religiosity and depression. It is nessessity to continue research in this area in order to understand the regularity and background of this phenomena. Key words : depression, religosity, young adults.
Relationship between religiosity and depression among young adults
Keywords: Psiholoģija