Patērētāju tiesību aizsardzības centra loma patērētāju tiesību aizsardzībā - Baldiņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darbu 2006.gada pavasarī izstrādāja Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes studente Ieva Baldiņa. Maģistra darbs ir veltīts valsts pārvaldes iestādes – Patērētāju tiesību aizsardzības centra darbības analīzei patērētāju tiesību aizsardzības jomā. Maģistra darba nosaukums ir „Patērētāju tiesību aizsardzības centra loma patērētāju tiesību aizsardzībā”. Maģistra darba ietvaros ir secināts, ka patērētājam kā „vājākajai līgumslēdzējpusei” nepieciešams īpašs aizsardzības mehānisms, kas Latvijā tiek realizēts ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra un citu pārvaldes iestāžu starpniecību. Darba ietvaros tiek analizēta Patērētāju tiesību aizsardzības centra kompetence un galvenās funkcijas. Tāpat arī maģistra darbā konstatēts, ka pastāv dažādi iemesli, kas traucē patērētāja iespējas griezties tiesā savu tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai un līdz ar to tiek analizēti dažādi alternatīvi strīdu risināšanas veidi un procesi. Darbā apskatītas PTAC pilnvaras un iespējas patērētāju strīdu izskatīšanā, kā arī PTAC priekšrocības efektīvā patērētāju strīdu izskatīšanā administratīvā procesa ietvaros. Vienlaikus piedāvāti risinājumi strīdu izskatīšanas procesa pilnveidošanai, nosakot, ka PTAC izdotos administratīvo aktus to adresāts ir tiesīgs pārsūdzēt tiesā, kā arī ieteikts izveidot arī citas - privātas ārpustiesas strīdu izskatīšanas iestādes un vispārējo jurisdikcijas tiesu procesa ietvaros izveidot vienkāršotu nelielo prasību procesu. Maģistra darbā analizētas arī PTAC darbības patērētāju kolektīvo interešu aizsardzībā, konstatējot būtiskākās PTAC iespējas un darbības, kas tiek veiktas, lai novērstu patērētāju tiesību pārkāpumus. Darbā izvirzīts priekšlikumi – uzlabot patērētāju informēšanas sistēmu, iekļaujot patērētāju tiesību pamatus vispārējās izglītības programmās.

The master’s graduation work “The role of Consumer Rights Protection Centre in consumer rights protection” was elaborated by student of Faculty of Law of University of Latvia Ieva Baldina. Master’s work is devoted to analysis of activities of state administration institution – Consumer Rights Protection Centre – in consumer right protection field. Within the framework of this master’s graduation work the conclusion was reached that consumer as „weaker contractor” needs a special protection mechanism, which in Latvia is to put into effect by means of Consumer Rights Protection Centre and other state administration institutions. Work provides analysis of competence and main duties of Consumer Rights Protection Centre. Master’s graduation work recognizes that there are different causes impeding consumer possibility to apply to court for protection of its rights and legitimate interests wherewith analysis of different alternative dispute settlement procedures is provided. Work examines powers and facilities of Consumer Rights Protection Centre at consumer dispute examination and analyses advantages of Consumer Rights Protection Centre in effective consumer dispute solving that derives from Administrative Procedure Law. At the same time solutions are provided for improving of dispute settlement process, stating that administrative acts passed by Consumer Rights Protection Centre can be appealed in court by their addressees, and suggesting to create other – private out-of-court dispute settlement institutions and establish simplified small claim procedure in margins of general jurisdiction court procedures. Master’s work provides also analysis of Consumer Rights Protection Centre activities regarding protection of collective consumer interests, recognizing most essential facilities and actions that are carried out to prevent violation of consumer rights. Works is presenting suggestions - improving of current consumer information system by including consumer law fundamentals in all-round education programmes, provide creation of diverse information centres at local authorities and publishing decisions.
Role of Consumer righst protection centre in consumer rights protection
Keywords: Juridiskā zinātne