Mūzikas ietekme uz miega kvalitāti - Demidovs, Alekss (Latvijas Universitāte, 2022)
Miegs ir svarīga ikdienas sastāvdaļa un ir nepieciešams atrast lētus un efektīvus veidus kā to uzlabot. Mūzika ir atklāta kā efektīva metode miega kvalitātes uzlabošanā galvenokārt cilvēkiem, kuri piedzīvo bezmiegu. Šī darba mērķis bija pārliecināties, vai un kādā veidā mūzika ietekmē miega kvalitāti. Pētījumā tika izmantots pielīdzināto grupu dizains, lai sasniegtu augstāku iespējamo sākuma grupu līdzību. Pētījumā uzsāka dalību 50 dalībnieki, kuru skaits pētījuma beigās bija sarucis līdz 22 (9 vīrieši un 13 sievietes vecumā no 18 līdz 46). Pētījums tika veidots kā eksperiments, vienai grupai dodot instrukciju klausīties mūziku pirms iemigšanas, otrai – jebkurā citā dienas laikā. Eksperimenta sākumā un beigās dalībnieki aizpildīja Pitsburgas aptauju par miega kvalitāti, kā arī atbildēja uz jautājumiem par ierasto pirms miega rutīnu un mūzikas klausīšanās uzdevuma izpildi. Rezultāti liecina, ka mūzikas klausīšanās pirms miega neatstāja statistiski nozīmīgu ietekmi uz miega kvalitāti.

Sleep is an important part of everyday life and there is a need to find cheap and effective ways to improve it. Music has been found to be an effective method of improving sleep quality, especially for people who experience insomnia. The aim of this work was to see if and how music affects the quality of sleep. The study used the matched group design to achieve the highest possible similarity between the initial groups. The study was attended by 50 participants, who had dropped to 22 at the end of the study (9 men and 13 women aged 18 to 46). The study was designed as an experiment, with one group instructed to listen to music before falling asleep and another at any other time of the day. At the beginning and end of the experiment, participants completed The Pittsburgh sleep quality survey, as well as answering questions about their usual pre-sleep routine and listening to music. The results showed that listening to music before bed had no statistically significant effect on sleep quality.
The Effect of Music on Sleep Quality
Keywords: Psiholoģija; miegs; mūzika; miega traucējumi; bezmiegs; miega kvalitāte