Latvijas ārpolitikas prioritātes izvērtējums par kandidatūru ANO Drošības padomē uz 2026.-2027.g - Nīcgale, Sintija (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba “Latvijas ārpolitikas prioritātes izvērtējums par kandidatūru ANO Drošības padomē uz 2026.-2027.g” mērķis ir izvērtēt Latvijas ārpolitikas prioritāti par kandidēšanu uz Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts pozīciju termiņā no 2026. līdz 2027. gadam. Novērtējums tiek veikts, iedalot ievākto informāciju trīs dažādos zināšanu veidos - abstraktais konceptuālais zināšanu modelis, vispārīgais zināšanu modelis un dalībnieka specifiskais uzvedības modelis. Tiek padziļinātāk apskatīta aktuālā situācija pasaulē, Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padome, Latvijas kandidatūra uz Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomi. Darbā tiek veikti secinājumi par izvirzītās ārpolitikas prioritātes būtību, tās veiksmīgas īstenošanas nozīmi, tajā iesaistītajiem mainīgajiem apstākļiem; par veiksmīgas izvirzītās ārpolitikas prioritātes īstenošanas nosacījumiem; par uztveri un tēlu par Latviju izvirzītās ārpolitikas stratēģijā iesaistīto dalībnieku vidū.

The aim of the Master's thesis “Assessment of Latvia's Foreign Policy Priority on Candidacy in the UN Security Council for 2026-2027” is to assess Latvia's foreign policy priority for candidacy for the position of a non-permanent member of the United Nations Security Council in the period from 2026 to 2027. The assessment is performed by dividing the collected information into three different types of knowledge - the abstract conceptual knowledge model, the general knowledge model and the participant's specific behavioral model. The current situation in the world, the United Nations Security Council, Latvia's candidacy for the United Nations Security Council are discussed in more depth. The paper draws conclusions about the essence of the set foreign policy priority, the importance of its successful implementation, the changing circumstances involved in it; on the conditions for the successful implementation of the set foreign policy priority; on the perception and image of Latvia among the participants involved in the foreign policy strategy.
Assessment of Latvia's Foreign Policy Priority on Candidacy in the UN Security Council for 2026-2027
Keywords: Politikas zinātne; Apvienoto Nāciju Organizācija; Drošības padome; Latvija; Ārpolitika