Arhitektūras pieminekļu aizsardzība Jūrmalā (1959-1992) - Bērziņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs veltīts sabiedrības dzīves kvalitātes neatņemamam elementam, proti, kultūras mantojumam, kas Jūrmalas pilsētas gadījumā atspoguļo nozīmīgu pilsētas arhitektūras sastāvdaļu – koka mantojumu. Darba ‘’Jūrmalas pilsētas arhitektūras pieminekļu aizsardzība’’ mērķis ir aplūkot Jūrmalas arhitektūras pieminekļu aizsardzību un tās attīstību laika posmā no 1959 - 1992 gadam. Darba ietvaros vispārīgi raksturota situācija Jūrmalas apbūvē, noskaidrota arhitektūras pieminekļu aizsardzības procesu attīstība kā arī apzināti pilsētas vietējas nozīmes arhitektūras pieminekļi, to stāvoklis un izmantošana padomju periodā. Rezultātā tika apkopoti arhitektūras aizsardzības pasākumu izvēršanas un aktualizācijas cēloņi kā arī to īstenošanas kavējoši faktori.

Bachelor work is dedicated to the public quality of life integral element, namely the cultural heritage of Jurmala case reflects an important urban architectural components - wooden heritage. Labour '' Defense of Jurmala City architectural monuments ” purpose is to look at Jurmala architectural monuments and its development over the period 1959.- 1992. Working within the overall characteristics of the situation in Jurmala buildings, established architectural monuments protection process development and identifies urban local architectural monuments, their condition and use of the Soviet period. The result was summarized in the architecture of protection measures for the deployment and updating causes as well as the implementation of the delaying factors.
Architectural monuments and their protection in Jurmala (1959-1992)
Keywords: Vēsture; Jūrmala; Arhitektūra; Aizsardzba; Kultūras mantojums