Daugavas un Gaujas baseina lībiešu vēlā dzelzs laikmeta kaklarotas - Meistere, Inese (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba „Daugavas un Gaujas baseina lībiešu vēlā dzelzs laikmeta kaklarotas” mērķis ir izpētīt Daugavas un Gaujas baseina lībiešu kaklarotu sastāvu, noteikt raksturīgākās iezīmes un veidus, iespēju robežās parādīt hronoloģiskās izmaiņas, salīdzināt ar Latvijas teritorijā dzīvojošo tautu raksturīgo kaklarotu lietojumu, balstoties uz Daugavas un Gaujas lībiešu vēlā dzelzs laikmeta kapulaukos veikto izrakumu arheoloģisko materiālu. Darba rezultātā tiek definēta lībiešu kaklarota, kura ir Latvijas teritorijā unikāla vēlā dzelzs laikmeta tikai lībiešiem raksturīga rotaslieta, kas sastāv no dažādas formas un krāsas no Tuvajiem Austrumiem ievestām stikla krellītēm un piekariņiem, kuriem analogi sastopami gan skandināvu, gan senkrievu arheoloģiskajā materiālā. Darbs sastāv no 56 lappusēm, 3 nodaļām un pielikuma. Pielikums sastāv no 4 diagrammām, 14 pielikumiem un 12 tabulām.

Bachelor's work "Neclaces of Livs in the Late Iron Age in the basin of the Daugava and Gauja" main aim is to research structure of neclaces of Livs of the Daugava and Gauja basins, to determine their general characteristics and types and try to show their chronological changes, to compare them with neclaces of other ethnoses of territory of Latvia based on archaelogical material of Late Iron Age. In results there is definition of Liv's neclace what is unique Late Iron Age jewelery, and consists of different shapes and colors glass beads and pendants imported from the Middle East, which is similar to the Scandinavian analogues and ancient Russian archaeological material. Work consists of 56 pages, 3 chapters and additions. There are 14 additions, 4 diagramms and 12 table charts.
Neclaces of Livs in the Late Iron Age in the basin of the Daugava and Gauja
Keywords: Vēsture