Līgumtiesību interpretācijas klauzulu un līguma pilnības klauzulas tiesiskie aspekti - Nore, Zanda (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba nosaukums ir „Līgumtiesību interpretācijas klauzula: līguma pilnības klauzulas tiesiskie aspekti”. Temata izvēle ir saistīta ar līguma pilnības klauzulas pieaugošo aktualitāti romāņu – ģermāņu tiesību sistēmas valstu, tai skaitā, Latvijas līgumslēdzēju tiesisko attiecību noregulēšanas praksē. Minētā klauzula ir starptautiski atzīta, taču Latvijas tiesībās tā ir novitāte, līdz ar to no Latvijas tiesību, cita starpā, no Civillikuma regulējuma skatu punkta līguma pilnības klauzula nav pētīta un analizēta. Darba mērķis ir izpētīt līguma pilnības klauzulas tiesisko būtību, izvērtēt un salīdzināt klauzulas tiesiskos aspektus no dažādu valstu tiesību skatījuma ietvariem, izanalizēt starptautisko tiesību ietekmi, aktuālo tiesu praksi un tiesību speciālistu atziņas. Taču prioritārais darba mērķis ir izpētīt Latvijas tiesību, tai skaitā, Civillikuma un Patērētāju tiesību aizsardzības likuma regulējuma tiesisko mijiedarbību ar līguma pilnības klauzulu kā novitāti Latvijas tiesībās. Darba būtiskākie rezultāti ir ierosinājumi Civillikuma attiecīgo noteikumu grozījumiem, kas nodrošinātu to, ka līguma pilnības klauzulas piemērošana praksē būtu pienācīgi un atbilstoši Latvijas tiesībām normatīvi regulēta.

Heading of the research work is “Contract law interpretation clause: legal aspects of entire agreement clause”. Choice of topic is related with increasing urgency of the entire agreement clause in civil law jurisdiction inter alia Latvian contracting parties’ legal relations adjustment practice. Related clause is international admitted, but in Latvian law it is novelty, therefore entire agreement clause is not researched and analysed form Latvian law in addition adjustability of Civil Law point of view. Object of the research work is study legal nature of entire agreement clause, evaluate and compare legal aspects of clause with different view on states rights, analyse effect of international law, topical jurisprudence and conclusions of legal specialists. Notwithstanding prior object of the research work is analyse Latvian law besides Civil Law and Consumer Rights Protection Law adjustability legal interaction with entire agreement clause as novelty of Latvian law. Intrinsic consequences of the research work are suggestions for modifications of Civil Law related terms, which provide that application practice of entire agreement clause will be appropriately and accordingly regulated with Latvian law.
Legal Aspects of Contract Law Interpretation Clauses and Entire Agreement Clause
Keywords: Juridiskā zinātne