Lasīt mācīšana “C” līmeņa autistu klasēs - Striharčika, Evija (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarbā ar nosaukumu „Lasīt mācīšana bērniem ar autismu „C” līmeņa klasē” tiek aprakstīta valodas uztveres problēma bērniem ar autismu un vidēji smagiem vai smagiem garīgās attīstības traucējumiem. Tiek izmantotas pedagoģiskās literatūras analīzes, datu matemātiski statistiskās skolēnu darbības produktu izpētes un pedagoģiskās izmēģinājuma darbības metodes. Pētījuma bāze ir Rīgas 5. speciālā internātpamatskola. Pētījuma mērķis ir izpētīt lasīt prasmes apguves iespēju skolēniem ar autismu un vidēji smagiem vai smagiem garīgās attīstības traucējumiem. Diplomdarbā tiek aprakstītas praktiskas pedagoģiskās metodes bērnu ar autismu un garīgās attīstības traucējumiem lasīšanas iemaņu attīstīšanai. Pētījuma rezultāti liecina, ka 1% bērnu ar autismu un vidēji smagiem vai smagiem garīgās attīstības traucējumiem ir spējas apgūt elementāras lasītprasmes iemaņas un izprast lasīto, ja viņiem piedāvā īsu tekstu šauri sadzīviskā līmenī, izmantojot 5-7 īsus teikumus. Ja bērnu ar autismu un vidēji smagiem vai smagiem garīgās attīstības traucējumiem faktiskais garīgās attīstības līmenis nav pietiekami augsts, lai apgūtu lasītprasmi, tiek izmantota bērnu sensoriskā audzināšana un uzskatāmas mācību vides izveidošana, lai attīstītu bērnu valodas uztveres un izpratnes spēju. Diplomdarba ietvaros autore ir apkopojusi 9 gadu laikā pakāpeniski izstrādātu didaktisko materiālu kopumu, ar kura palīdzību skolēniem ar autismu un vidēji smagiem vai smagiem garīgās attīstības traucējumiem var attīstīt valodas prasmes un iemaņas. Didaktiskie materiāli apkopoti secīgi no vieglākā uz grūtāko. Darbojoties ar minētajiem materiāliem, skolēni izmanto dažādus sajūtu orgānus, pamatā redzi un tausti. Diplomdarba teorētiskajā daļā ir rasts pamatojums, kāpēc tieši sensorā uztvere ir vadošā joma minēto skolēnu valodas attīstīšana un praktiskajā daļā aprakstīts lasīt mācīšanas process.

The title of Diploma work is „Reading teaching for children with autism in „C” level grade”. In the job there is described a problem of perception of language for children with autism and severe and profound mental retardation. There is used analysis of pedagogical literature, estimate of mathematical statistics of the results of students’ activities, experimental pedagogical methods. The research has been accomplished in 5th Special School of Riga. The goal of the research is to explore a possibility to acquire reading skills of students with autism and severe or profound mental retardation. In the Diploma work there is described practical pedagogical methods for developing reading skills for children with autism and mental retardation. The results of research gave evidence that 1% of children with autism and severe or profound mental retardation are able to acquire simple reading skills and comprehend a read text in circumstance if they are offered short reading matter about narrow domestic things using 5 – 7 short sentences. If an actual level of development of child with autism and severe or profound mental retardation is not high enough to acquire reading skills then there is possibility to utilize sensory education and creation of demonstrative learning environment for developing child’s perception of language and comprehension ability. Within the framework of Diploma job the author summarized her in 9 years step by step developed didactic materials what help for students with autism and severe or profound mental retardation to develop language skills and abilities. The didactic materials are gathered in order from the easiest to complicate. Students need to use different sensory organs, basically vision and touch, working with these materials. In the theoretical part of Diploma work is discovered statement of reason why exactly sensory perception is the leading sphere for above mentioned children language development. In the practical part is described reading teaching process itself.
Teaching reading in “C “ level autist classes
Keywords: Pedagoģija