Priekšlikumi mājokļu politikai Rīgas plānošanas reģionā - Potapova, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Mājoklis jeb dzīves telpa pieder pie pamatvajadzībām, tāpēc tas ir nepieciešams ik vienam, kas dzīvo šajā pasaulē (Maslow 1943). Šobrīd viens no aktuālākajiem jautājumiem ir mājokļu politikā ir mājokļu pieejamības nodrošināšana dažādām sabiedrības grupām, kas vienlīdz ir šķērslis darbinieku mobilitātei un speciālistu piesaistīšanai reģionos. Maģistra darbā “Priekšlikumi mājokļa politikai Rīgas plānošanas reģionā” tiek izvērtēta literatūra par pētāmo tēmu, apkopota informācija par līdzšinējo pieredzi mājokļu politikas jomā Latvijā un pasaulē, padziļināti izvērtēti šī brīža mājokļu politikas elementi, kā arī apkopota informācija par mājokļu teritoriju veidiem Rīgas plānošanas reģionā. Balstoties uz teorētiskajām zināšanām un autores veikto pētījumu, darbā izstrādāti priekšlikumi mājokļu politikas attīstībai, kā arī izteikti secinājumi par esošo politikas ietvaru – secināt, ka mājokļu politikas īstenošanai, ir nozīmīga sadarbība starp valsts, reģionālajām un pašvaldību institūcijām, kas nodrošina tiesības uz mājokli.

Housing or living space is a basic need, so it is necessary for everyone who lives in this world (Maslow 1943). Currently, one of the most topical issues in housing policy is ensuring the availability of housing for various groups of society, which is equally an obstacle to the mobility of employees and the attraction of specialists in the region. The master's thesis “Proposals for housing policy in the Riga planning region” evaluates the literature on the research topic, summarizes information on previous experience in the field of housing policy in Latvia and the world, in-depth evaluation of current housing policy elements and information on housing types in Riga planning region. Based on the theoretical knowledge and the author's research, proposals for the development of housing policy were developed, as well as conclusions about the existing policy framework. According to the proposals made by the author, it can be concluded that an important precondition for the implementation of housing policy is cooperation between state, regional and local government institutions that ensure the right to housing.
Proposals for housing policy at Riga planning region
Keywords: Arhitektūra; Mājokļa teritoriju veidi; mājokļu politika; pieejamība; Rīgas plānošanas reģions.