Jauna 1,4-dihidropiridīna atvasinājuma D3-69 ietekme uz atmiņas procesiem žurkām - Krēsliņa, Lauma (Latvijas Universitāte, 2012)
Straujā neirodeģeneratīvo slimību (piemēram, Parkinsona un Alcheimera slimības) izplatības palielināšanās izvirza prasības pēc arvien jaunām farmakoterapijas stratēģijām efektīvu un multifaktoriālu savienojumu sintezēšanā. Rasagilīns un 1,4-dihidropiridīns (DHP) iepriekšējos pētījumos uzrādīja neiroprotektīvas un atmiņu stimulējošas īpašības. Latvijas Organiskās sintēzes institūtā (LOSI) tika sintezēts jauns 1,4-dihidropiridīna atvasinājums ar propargilgrupu – D3-69. Bakalaura darba mērķis bija noteikt D3-69 neiroprotektīvās darbības potenciālu, veicot pasīvās izvairīšanās atmiņas testu veselām žurkām. D3-69 uzrāda statistiski nozīmīgus rezultātus, salīdzinot ar rasagilīnu (standartkontroli), bet salīdzinot ar fizioloģisko šķīdumu (kontroli) neuzrāda tādus. D3-69 uzrāda arī vislielāko latentā perioda starpību, kas liecina par atmiņu uzlabojošām īpašībām. Gan rasagilīna, gan kontroles grupas žurku atmiņa bija pasliktinājusies atkārtotā atmiņas pārbaudē, kamēr D3-69 uzrādīja nemainīgus rezultātus abās reizēs, kas norāda par noturīgu un ilgstošu atmiņu stimulējošu efektu. Atslēgas vārdi: D3-69, atmiņa, neirodeģenerācija, propargilgrupa, 1,4-dihidropiridīni (DHP), rasagilīns, cerebrokrasts

A rapid spread of neirodegenerative diseases (e.g. Parkinson’s and Alcheimer’s disease) put forward demand for novel pharmacotheurapetic strategies to synthesize effective and multifactorial compounds. Rasagiline and 1,4-dihydropiridyne (DHP) in previous studies presented neuroprotective and memory stimulating properties. In Latvian Institute of Organic Synthesis was synthesized novel 1,4-dihydropiridyne derivate with propargyl moiety – D3-69. The objective of bachelor work was to determine D3-69 neuroprotective potentional. D3-69 demonstrates statistical significant results comparing with rasagiline (standart controle), but comparing with physiological solution (controle) doesn’t. D3-69 exhibits exhibit the longest diference of latency that determine for memory improving effect. Memory of both rasagiline and controle group declined in encore memory examination, while D3-69 exhibited constant results in both examinations that determines long term stimulating effect on memory. Keywords: D3-69, memory, neurodegeneration, propargyl moiety, 1,4-dihydropyridine (DHP), rasagiline, cerebrocrast
Novel 1,4-dihydropyridine derivate D3-69 effect on memory on rats
Keywords: Farmācija