Vispārīgā datu un drošības regula un incidentu identificēšana - Ozoliņa, Diāna (Latvijas Universitāte, 2018)
Personas privātums ir jāsaglabā neatkarīgi no atrašanās fiziskā telpā vai virtuālā vidē. Tā kā mūsdienu pasaule kļūst arvien digitalizētāka, palielinās mūsu atkarība no tehnoloģijām, tas pats notiek ar datiem un informāciju, kas tiek atstāta uz katra soļa kibertelpā. Privātums un datu aizsardzība vienmēr ir bijusi Eiropas Savienības prioritāte, tādēļ tagad Eiropas Komisija ir ieviesusi Vispārīgo datu aizsardzības regulu (GDPR), kas aizstās līdz šim esošo un jau novecojušo Datu aizsardzības direktīvu 95/46/ EC. Darba tēma šobrīd ir īpaši aktuāla, jo likumīgi regula stājas spēkā 2018. gada 25. maijā, ir noteikts stingrāks datu drošības režīms un stingras sankcijas par tā neievērošanu. Ilgtermiņā regula ir pārdomāts un vajadzīgs solis, lai nodrošinātu pastāvīgu un likumīgu datu aizsardzību katrai personai. Viens no aktuālākajiem jaunumiem ir tas, ka regulā noteikti būtiski sodi, kas attiecas uz drošības incidentiem. Šī jaunieviesuma dēļ katram uzņēmumam ir svarīgi savlaicīgi identificēt iespējamos drošības incidentus, tādēļ šajā darbā tiek pētīta viena no SIEM sistēmām un tās iespējas, kas ir viens no risinājumiem drošības incidentu identificēšanai.

Personal privacy must be maintained regardless of the physical location or virtual environment. As the modern world becomes more and more digitized, our dependence on technology is increasing, the same goes for the data and information that is left at every step in cyberspace. Privacy and data protection has always been a priority for the European Union, and now the European Commission has introduced the General Data Protection Regulation (GDPR), which will replace up to now wxisting and already obsolete Data Protection Directive 95/46 / EC. The topic of work is particularly topical today, as the legal regulation comes into force on May 25, 2018, a stronger data security regime and severe sanctions for not complying articles will be determined. In the long term, the regulation is a thoughtful and necessary step to ensure the continuous and legitimate protection of data for every person. One of the most urgent novelty is that the regulation lays down substantial penalties for security incidents. Because of this new introduction in rules, it's important for each company to identify potential security incidents in a timely manner, therefore, one of the SIEM systems and its capabilities, which is one of the solutions to identify security incidents, is being explored in this document.
General Data Protection Regulation and identification of incidents
Keywords: Datorzinātne; Vispārīgā datu aizsardzības regula; Incidents; Personas dati; Drošības informācijas un notikumu pārvaldība