Melošanas biežums partnerim un apmierinātība ar attiecībām - Dusa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā tika izvirzīta hipotēze par negatīvu sakarību starp priekštatu par uztverto partnera melu biežumu un apmierinātību ar attiecībām. Tika veikts korelatīvs pētījums, kopumā pētījumā piedalījās 121 cilvēks, 90 sievietes, vecums M = 27,62, SD = 8,13 un 31 vīrietis M = 31,32, SD = 9,42. kā arī, lai varētu izmantot iegūtos datus, cilvēkiem bija jāatrodas partnerattiecībās. Mainīgie lielumi tika pētīti ar šīm aptaujām: Apmierinātība ar attiecībām aptauja (/IMS/ - IndexofMaritalSatisfaction, Hudson&Walter, 1982), Latvijā adaptējusi T.Benke, 2009. Priekšstata par partnera melošanas biežuma skala, Latvijā adaptējusi L.Jokste, 2010, kuras pamatā izmantoti skalas “Uztvertā partnera melošana” 3 jautājumi (“Perceivedpartnerdeception’’ scale/, Cole, T., 2001),Attiecību novērtēšanas skala, (RelationshipAssesmentscale/RAS/, Hendrick, S., 1988), Latvijā adaptējusi E.Zazerska, 2006.Tika izvirzīta hipotēze par negatīvu sakarību starp priekšstatu par uztverto partnera melu biežumu un apmierinātību ar attiecībām. Iegūtie rezultāti norāda, ka pastāv statistiski nozīmīga korelācija starp priekšstatu par partnera melošanas biežumu un neapmierinātību ar attiecībām. Tātad uztvere par partnera melošanas biežumu ir negatīvi saistīta ar apmierinātību ar attiecībām, un rezultāti apstiprina izvirzīto hipotēzi par negatīvu saistību.

TheBachelor's paper put forward the hypothesis of a negative connection between the premise of the perceived partner's lie frequency and satisfaction with relationships. A study was conducted in which 121 subjects, 90 women, age M = 27,62, SD = 8,13 and 31 male M = 31,32, SD = 9,42 participated in the study, as well as to use the obtained data, people had to be in partnership. The variables were studied through the following surveys: Index of Marital Satisfaction (Hudson &Walter, 1982), Perceived Partner Deception Scale (Cole, T., 2001), Relationship Assesment Scale (Hendrick, S., 1988). The obtained results indicate that there is a statistically significant correlation between the concept of partner's lying frequency and satisfaction with relationships. The hypothesis of a negative correlation between the perceived partner's lying frequency and satisfaction with relationships was tested. The results indicate that thereis a statistically significant correlation between the idea of partner's lying frequency and dissatisfaction with relationships. So the perception of the partner's lying frequency is negatively related to satisfaction with the relationship, and the results confirm the hypothesis of the negative correlation.
Lying frequency to partner/significant other and satisfaction with relationships
Keywords: Psiholoģija; melošana; apmierinātība ar attiecībām; melošanas biežums; lying; with relationships