Ēdināšanas problēmas zīdaiņiem ar iedzimtām patoloģijām sejas - žokļu rajonā - Veidemane, Inita (Latvijas Universitāte, 2015)
Šajā darbā aprakstītas ēdināšanas problēmas ar kādām saskaras vecāki, kuri ēdina zīdaini ar iedzimtām patoloģijām sejas-žokļu rajonā. Darbs sastāv no divām daļām. Teorētiskajā daļā ir analizēta literatūra par zīdaiņu ar iedzimtām patoloģijām sejas-žokļu rajonā ēdināšanas īpatnībām. Darbs analizēts saistībā ar Kari Martinsenas un Betijas Ņūmenas māszinību teorijām. Praktiskajā daļā ir aprakstīta pētījuma gaita un analizēti iegūtie rezultāti. Pētījumam izvēlēta kvalitatīva pētniecības metode un izveidots pētniecības instruments - intervija. Par respondentiem atlasīti vecāki, kuri ēdina zīdaini vecumā no 2-24 mēnešiem. Pēc iegūto rezultātu un pieejamās literatūras analīzes ir izstrādātas rekomendācijas zīdaiņu ēdināšanai ar iedzimtām patoloģijām sejas žokļu rajonā. Darba noslēgumā izdarīti secinājumi un diskusija

This work ir about feeding problems what parents have when feeding infants who have congenital patalogies in face-jaw area. The work consists of two parts. The theoretical part is analysis of literature on the given topic. The work is analyzed in relation to Kari Martinsen and Betty Newman nursing theories. In the practical part the research process and the analysis of results are described. Qualitative research method is chosen for the study and research instrument - interview established. The selected respondents are parents who feed infants aged 2-24 month. According to the results obtained and the analysis of available literature, the guidelines of feeding infants with congenital abnormalities in face–jaw area are developed. At the end of work the conclusions and discussion are accomplished.
Feeding Problems for Infants with Inherited Maxillofacial Pathology
Keywords: Medicīna; iedzimta lūpas un aukslēju šķeltne; ēdināšanas problēmas zīdaiņiem ar šķeltni; ēdināšanas palīgierīces zīdaiņiem ar šķeltni; congenital lips and cleft palate; feeding problems in infants with cleft