Lietuviešu literatūras tulkojumi Latvijā (2008–2022) - Graudiņa, Elīza Paula (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā apzināti grāmatās izdotie lietuviešu literatūras tulkojumi, kas Latvijā publicēti laikā no 2008. gada līdz 2022. gadam. Darba teorētiskajā daļā sniegts ieskats par tulkojumzinātni recepcijas studiju kontekstā. Praktiskajā daļā izmantotas divas galvenās pieejas. Pirmkārt, veikta kvantitatīvu datu analīze par grāmatās izdotajiem lietuviešu literatūras tulkojumiem, analizējot datus par darbiem, to autoriem, tulkotājiem un izdevējiem. Otrkārt, veikta kvalitatīvu datu analīze, gadījuma studiju ietvaros analizējot konkrētu darbu recepciju Lietuvā un Latvijā. Uzmanība pievērsta Kristinas Sabaļauskaites tetraloģijai "Silva rerum", Alvida Šlepika romānam "Mans vārds ir Marīte", Andrjus Tapina romānam "Vilka stunda", Undines Radzevičūtes romānam "Asinis zilas, debesis pelēkas", kā arī Jurgas Viles stāstam "Sibīrijas haiku".

The bachelor thesis examines the translations of Lithuanian literature that have been published in books in Latvia between the years 2008 and 2022. The theoretical part of the thesis provides an overview of translation studies within the context of reception studies. In the practical part of the research, two main approaches are utilized. Firstly, a quantitative data analysis is conducted to examine the translations of Lithuanian literary works published in books. This analysis involves gathering and analysing data on the works themselves, their authors, translators, and publishers. Secondly, a qualitative data analysis is carried out by examining the reception of specific works in both Lithuania and Latvia through a series of case studies. The primary focus of these case studies includes the tetralogy "Silva Rerum" by Kristina Sabaliauskaitė, the novel "In the Shadow of Wolves" by Alvydas Šlepikas, the novel "Hour of the Wolf" by Andrius Tapinas, the novel "Blue Blood" by Undinė Radzevičiūtė, as well as the story "Siberian Haiku" by Jurga Vilė.
Translations of Lithuanian literature in Latvia (2008–2022)
Keywords: Filoloģija; tulkojumzinātne; recepcijas studijas; literārā baltistika; lietuviešu literatūra