Pašrealizācijas iespējas bērniem ar kustību traucējumiem - Sabadoša, Irina (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba „Pašrealizācijas iespējas bērniem ar kustību traucējumiem” mērķis ir noskaidrot vecāku viedokli par bērna pašaprūpes reālajām iespējām un bērna iespējām integrēties vispārējās izglītības iestādē. Darba procesā tika noskaidrots pacientu vecāku viedoklis par bērna ar kustības ierobežojumiem pašrealizācijas iespējām, ar kādām problēmām bērns saskaras pamatvajadzību nodrošināšanai dzīvē. Izmantojot intervijas jautājumus, tika aptaujāti divpadsmit respondenti, vecāki bērniem vecumā no 0 – līdz 18 gadiem. Bakalaura darbā tika veikta literatūras analīze par pacientu visdažādākajām iespējām, medicīnas procedūrām slimību ārstēšanā, profilaksē un rehabilitācijā un bērna iespējām integrēties izglītības iestādē. Darbs sastāv no 34 lapaspusēm, 5 pielikumiem, 42 literatūras avotiem, no tiem 1 literatūras avots angļu valodā, 3 literatūras avoti vācu valodā un 4 literatūras avoti krievu valodā. Izvirzīts pētniecības jautājums – vai pašrealizācijas iespējas bērniem ar kustību traucējumiem ir pietiekamas, lai nodrošinātu savas pamatvajadzības – neapstiprinājās, sakarā ar bērna nopietnām patoloģiskām izmaiņām organismā, bet pētniecības jautājums - kā pašrealizācijas iespēja bērniem ar kustību traucējumiem ir iespējamas, ja bērns un ģimene ir motivēti, sadarbojas ar medicīnas speciālistiem un saņem psiholoģisku atbalstu sabiedrībā - pētījuma gaitā apstiprinājās. Atslēgas vārdi: aprūpe, pašaprūpes trūkums, pašrealizācijas iespējas, veselības traucējumi, sociālā aprūpe.

The aim of the bachelor’s work „Possibilities of self-realization in children with motion disabilities” was to clear out parents view about the child’s self care possibilities, the ability to integrate in the general school and the problems which face child to satisfy his basic needs in life. The interview approach was used to question twelve respondents (parents of children) in age from 0-18 years. Literature review with analysis concerning the possibilities of prevention, treatment and rehabilitation and of integration in school of children with motion disabilities was included. Work consists of 34 pages of text, 5 supplements. List of references includes 42 sources. One reference is in English, three are in Germen and four are in Russian. The question of research is not affirmed. Possibilities of self-realization of child with motion disabilities are not satisfactory for providing own needs because children’s have body pathological changes. The hypothesis that self realization possibilities in children with motion disabilities are possible if child and family are motivated to cooperate with specialists and receive psychological support from society was confirmed during the study. Keywords: care, deficiency of self care, possibility of self-realization, disorders of health, social care.
Possibilities of self-realization in children with motion disabilities
Keywords: Medicīna