Sēdošs darbs un tā ietekme uz muguras muskulatūru un stāju: vingrinājumu pielāgošanas stratēģija - Ņedaivodina, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Sēdošs darbs un tā ietekme uz muguras muskulatūru un stāju: vingrinājumu pielāgošanas stratēģija” analizēta ilgstoša sēdoša darba ietekme uz mugurkaula veselību, īpašu uzmanību pievēršot ergonomikas nozīmei darba vidē, muguras muskulatūras stāvokļa izmaiņām un stājas traucējumiem. Teorētiskajā daļā aplūkota mugurkaula anatomija, biomehānika, fizioloģiskie izliekumi, ergonomikas principi un vingrinājumi muguras veselībai. Praktiskajā daļā, aptaujājot sēdoša darba veicējus, tika noskaidrotas izplatītākās sēdoša darba saistītās muguras problēmas, izvērtētas ergonomiski pielāgotas darba vides un vingrinājumu kompleksa efektivitāte muguras sāpju riska mazināšanā, un stājas uzlabošanā. Pētījuma rezultāti rāda, ka lielākā daļa aptaujāto respondenti savā ikdienā izjūt muguras sāpes, kā arī lielākai daļai ir daļēji iekārtota darva vide atbilstoši ergonomiskajiem principiem, un regulāras fiziskās aktivitātes tiek veiktas nepietiekami bieži. Darba gaitā secināts, ka ergonomiski pielāgota darba vide un mērķtiecīgi pielāgoti vingrinājumi būtiski samazina muskuļu disbalansu un uzlabo stāju, tādējādi samazinot muguras sāpju risku. Darbā izstrādātas praktiskas rekomendācijas ergonomikas ieviešanai un vingrinājumu kompleksa pielāgošanai cilvēkiem ar sēdošu darbu.

The Bachelor thesis "Sedentary Work and Its Effects on Back Musculature and Posture: Exercise Adaptation Strategy" analyses the effects of prolonged sedentary work on spinal health, with particular attention to the role of ergonomics in the workplace, changes in back musculature and postural disorders. The theoretical part examines spinal anatomy, biomechanics, physiological curvatures, ergonomics principles and exercises for back health. In the practical part, a survey of sedentary workers was conducted to identify the most common back problems associated to sedentary work and to evaluate the effectiveness of an ergonomically adapted work environment and exercise programs in reducing the risk of back pain and improving posture. The results show that most respondents experience daily back pain, while an ergonomically adapted work environment is only partially implemented. Regular physical activity is insufficiently frequent. The study concludes that an ergonomically adapted workplace and targeted exercise programs significantly reduce muscle imbalances and improve posture, thereby lowering the risk of back pain. The thesis provides practical recommendations for implementing ergonomics and adapting exercise programs for individuals engaged in sedentary work.
Sedentary Work and Its Effects on Back Musculature and Posture: Exercise Adaptation Strategy
Keywords: Sporta zinātne; sēdošs darbs; mugurkaula veselība; muguras sāpes; stāja; ergonomika