Atalgojuma sistēmas ietekme uz darbinieku motivāciju informācijas tehnoloģiju nozarē. - Buda, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2025)
IT nozares uzņēmumi ir pakļauti lielai darba devēju konkurencei – atalgojumam, monetārajam un nemonetārajam, jābūt pietiekami konkurētspējīgam, lai piesaisītu un noturētu IT speciālistus. Darba mērķis ir, balstoties uz literatūru par atalgojuma sistēmu un darba motivāciju, kā arī uz autora pētījumu par IT nozares specifiku, noteikt būtiskākos atalgojuma sistēmas komponentus, izstrādāt priekšlikumus atalgojuma sistēmas pilnveidošanai. Autors secina, ka monetārais atalgojums, īpaši pamatalga, ir nozīmīgāks salīdzinājumā ar nemonetāro, kurā visbūtiskākais ir darba-privātās dzīves līdzsvars. Bakalaura darba apjoms ir 78 lappuses. Darbā iekļauti 35 attēli, 7 tabulas, 5 pielikumi. Darbā izmantoti 68 literatūras avoti.

Companies in the IT industry are operating in a highly competitive employer market – remuneration, monetary and non-monetary, must be competitive to attract and retain IT specialists. This study aims to determine key components of the compensation system and suggest ways to improve remuneration, based on literature about remuneration and work motivation, as well as the author’s research about the IT sector specifics. The author concludes that monetary compensation, especially salary, is more important compared to non-monetary, of which work-life balance is the most significant. The bachelor’s thesis consists of 78 pages. It contains 35 figures, 7 tables, 5 annexes. A total of 68 literature sources have been used.
The Influence of Remuneration System on Employees’ Motivation in the Information Technology Industry.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; atalgojuma sistēma; motivācija; IT nozare; motivācijas faktori; monetārais atalgojums