Partikulu nozīme izteikuma struktūrā - Zilgalve, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2011)
„Partikulu nozīme izteikuma struktūrā” Darbā aplūkota partikulu nozīme izteikumā no dažādiem aspektiem. Piecās nodaļās apskatīts partikulu kā vārdšķiras raksturojums tradicionālajā gramatikā, konstatēti vārdi, kas visbiežāk dažādās latviešu valodas gramatikās un vārdnīcās uzskatīti par partikulām, sniegts ieskats partikulu dalījumā dažādos avotos. Izmantojot lingvistiski eksperimentālo metodi, skatīta partikulu vieta teikumā. Analizēti partikulu un apstākļa vārdu, izsauksmes vārdu, prievārdu un saikļu homonīmijas gadījumi, skatot katras vārdšķiras būtiskākās funkcijas izteikumā. Skaidrota partikulu nozīme izteikuma aktuālajā dalījumā un tēmas un rēmas iezīmētāju funkcijā. Analizētas partikulu kā diskursa iezīmētāju funkcijas. Apskatīti iespējamie slēptā satura veidi – presupozīcijas, implikācijas un implikatūras – izteikumos ar partikulām. Maģistra darba beigās apkopoti galvenie secinājumi. Atslēgvārdi: partikulas, vārdšķiru homonīmija, aktuālais dalījums, tēma, rēma, diskurss, slēptais saturs, implikatūra.

”The Role of Particles in the Structure of Utterance” The Paper observes the role of Particles in the Structure of Utterance from different aspects. There are five chapters in this Paper concerning characterization of Particles as a part of speech in traditional grammar, identifying words that are most frequently considered as Particles in different Latvian grammars and dictionaries, the division of Particles in different sources is given. By using linguistic experiment, the Particle’s place in sentence is observed. By looking at the essential functions on the utterance, the cases of homonymy of Particles, adverbs, exclamations, prepositions and conjunctions are analyzed. The meaning of Particles in the topic/comment structure and in the functions of marking theme and rheme. The functions of Particles as discourse markers are analyzed. The possible types of implicit content – presuppositions, implications and implicatures – in sentences with Particles are observed. At the End of Paper the main conclusions are summarized. Key words: particles, homonymy of parts of speech, topic/comment structure, theme, rheme, discourse, implicit content, implicature.
The Role of Particles in the Structure of Utterance
Keywords: Filoloģija