Cilvēka un mākslīgā intelekta radītā humora salīdzinošā analīze - Sauka, Sandis (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba “Cilvēka un mākslīgā intelekta radītā humora salīdzinošā analīze” mērķis ir, izmantojot kvantitatīvo pētījumu, izpētīt mākslīgā intelekta radītās humora transformācijas komunikācijas vidē. Darba teorētiskais pamats balstās uz mākslīgā intelekta konekcionistu teorētisko skatījumu, transakcionālo komunikācijas modeli un humora neatbilstības teoriju. Pētījuma datu iegūšanai izmantota datu skrāpēšana, teksta ģenerēšana ar mākslīgo intelektu un aptauja internetā (n=800, 18–60, stratificēta grupveida izlase pēc dzimuma, vecuma, tautības, reģiona, apdzīvotās vietas tipa). Maģistra darbs apstiprina izvirzīto hipotēzi, ka mākslīgā intelekta radītos jokus latviešu valodā respondenti novērtē zemāk nekā cilvēka radītos. Pētījumā atklātas nozīmīgas atšķirības cilvēku radīto un mākslīgā intelekta radīto joku novērtējumā.

The purpose of the master thesis “Comparative analysis of humor created by human and artificial intelligence” is to study the transformations of humor created by artificial intelligence in the communication environment using quantitative research. A theoretical approach to the thesis consists of The Connectionism approach to artificial intelligence, the Transactional model of communication and the Incongruity Theory of humor. Research data obtained via data scratching, text generation with artificial intelligence and internet survey (n = 800, 18-60, stratified group sampling by gender, age, nationality, region, type of settlement). The hypothesis put forward that the jokes created by artificial intelligence in Latvian are assessed by respondents lower than human-generated. The study found significant differences in the jokes assessment created by human and artificial intelligence.
Comparative analysis of humor created by human and artificial intelligence
Keywords: Komunikācijas zinātne; humors; mākslīgais intelekts; dabiskās valodas apstrāde; mašīnmācīšanās; komunikācijas vide