Ēšanas traucējumu izpausmju saistības ar vardarbības pieredzi un emociju regulāciju sievietēm - Macuka, Jana (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot iespējamās sakarības starp ēšanas traucējumu pazīmēm, emociju regulāciju un pagātnes piedzīvoto vardarbību sievietēm. Pētījumā piedalījās 120 sievietes no 18 – 46 gadu vecumam, kuras uzrāda pagātnē piedzīvoto jebkādu vardarbību Pētījumā tika izmantotas trīs metodes: „Aptauja par attieksmi pret ēšanu”, „ Emociju regulācijas aptauja”, un „ Traumatisko pagātnes notikumu aptauja”. Pētījumā tika noskaidrots, ka pastāv statistiski nozīmīgas sakarības starp divām ēšanas traucējumu izpausmju skalām, – dietēšanu un bulīmisku uzvedību, vienu emociju regulācijas stratēģijām – izpausmju apspiešanus un piedzīvoto emocionālo, fizisko vardarbību un pamešanu novārtā. No pētījuma rezultātiem var secināt, emociju regulācijas stratēģijas ir iesaistītas ēšanas traucējumu izpausmju intensitātē, kā arī pagātnes vardarbīgās pieredzes veidoto seku mazināšanos.

The purpose of the research was to identify possible correlations between symptoms of eating disorders, emotion regulation and experienced violence in the past in women. 120 women aged 18 – 46, who identify any form of violence experienced in the past, participated in the research. Three methods were used in the research: “Eating attitude test /EAT-40/”, “Emotion regulation questionnair /ERQ/” and “Traumatic antecendents questionnaire /TAQ/”. It was concluded in the research, that there exist statistically significant correlations between three components: (i) two scales of eating disorders symptoms – dieting and bulimic behavior, (ii) one emotions regulation strategy – suppression of expression, and (iii) the experienced emotional and physical abuse and abandonment. It can be concluded from the results of the research that emotions regulation strategies are involved in intensity of eating disorders expression, as well as in decrease of consequences of the violence experienced in the past.
Relations between expression of eating disorders and experience of abuse and regulation of emotions in women
Keywords: Psiholoģija; ēšanas traucējumi; ēšanas traucējumu izpausmes; vardarbība; vardarbības veidi; emociju regulācija