Nāves soda ideja Latvijā 18. – 20.gs. - Raikstiņa, Daiga (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba nosaukums ir „Nāves soda ideja Latvijā XVIII – XX gadsimtā”. Pētījums sastāv no 42 lapaspusēm un tika izmatoti 52 avoti. Darba mērķis ir izpētīt nāves soda idejas dinamiku Latvijā XVII – XX gadsimtā, jo šajā laikā mainās soda izpildes formas un pamati. Autore pēta ne tikai normatīvos aktus, bet arī no politikas un sabiedrības viedokļa. Tēma ir aktuāla arī mūsdienās Latvijā. Darbā tiek analizēts noteikta laika perioda likumi, kas regulē sodus un nāves sodu. Viena no pārmainām notika, kad baznīca tika atdalīta no valsts. Tad arī reliģiskie noziegumi zaudēja nozīmi un nāves sods – sadedzināšana – vaira nebija tik plaši pielietots. 1845 gadā kvalificētie nāves sodi tika atcelti un tika lietoti tikai divu veidu sodu – nošaušana un pakāršana. Jautājums par nāves sodu sabiedrībai nav viegls. Vēl joprojām nepastāv vienots uzskats, jo daži sodi tomēr liet šaubīties par nāves soda lietderību. Darba beigās autore secina, ka jautājums par nāves sodu ir ļoti sarežģīts arī mūsdienās un nāves soda ideja pamatā ir nemainīga, jo mainās soda izpildes pamati un formas, bet nemainās sabiedrības attiekme.

The topic of final bachelors thesis is “The idea of death penalty in Latvia at 18.-20. century”. This research contains 42 pages; there are 52 sources. The aim of the thesis is to analyze the development of death penaly ideas dynamics in Latvia at XVIII – XX century, becouse in these time period are changing execution forms and basics. Authoress was looking upon not only from legal regulation, but also from politic and public opinion point. The topic is very live issue nowadays in Latvia. In work are analyzed respective time period law, which regulated punish and punsh capitally. One of the changing was, when church seperate from State. Then religius crime wont existed and death penalty – burning – was not so popular. At 1845 qualifyted daeth penaty was cancelled, and was jused olny 2 tipes – fusillade and hanging. Question of death penalty are not easy for society. There are still not united attitude, becouse severe punishment give rise to doubt for that capital punishmet usefulness. In the end ot the work the authorss came to conclusion, that death penalty is still coplicated question and the idea of death panalty is in most time constant, becouse there are changing only basic and form or attitude from side of society.
The idea of death penalty in Latvia at 18.-20. century
Keywords: Juridiskā zinātne