Bērnu bailes un to novēršanas iespējas vidējā pirmsskolas vecumā - Pirijeva, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma autors: Natalja Pirijeva. Pētījuma tēma: Bērnu bailes un to novēršanas iespējas vidējā pirmsskolas vecumā. Pētījuma zinātniskais vadītājs: Dr. psych., prof. Tija Zīriņa. Pētījuma mērķis ir izzināt bērnu bailes un to novēršanas iespējas vidējā pirmsskolas vecumā. Pētījumā izvirzīti vairāki uzdevumi: analizēt bērnu baiļu cēloņus dažādu autoru teorijās, veikt bērnu attīstības likumsakarību analīzi vidējā pirmsskolas vecumā un veikt pētījumu par bērnu baiļu novēršanas iespējām vidējā pirmsskolas vecumā. Pētījums sastāv no 3 daļām – 2 teorētiskās un 1 empīriskā daļa. Pirmajā daļā tika analizēta literatūra par bailēm, baiļu cēloņiem un vidējā pirmsskolas vecuma bērnu bailēm. Otrajā daļā analizētas vidējā pirmsskolas vecuma bērnu kognitīvās un emocionālās attīstības raksturojums. Trešajā daļā tika pētīts ar kādām metodēm varētu veiksmīgāk novērst bērnu bailes, aptaujāti vecāki, veiktas sarunas ar bērniem, novērotas bērnu baiļu izpausmes. Pētījumā izmantotas vairākas pētījuma metodes – teorētiskā literatūras analīze, bērnu uzvedības novērojums, vecāku aptauja, saruna ar bērniem, pedagoģiskā izmēģinājumdarbība. Pētījuma gaitā tika secināts, ka bērnu bailes ir daudzveidīgas, tām var būt arī vairāki cēloņi. Svarīgi ir vecāku iesaistīšanās baiļu novēršanas procesā. Pētījumā izklāstīts 48 lappusēs, tajā iekļautas 23 tabulas un 10 attēli. Pētījumā izmantots 21 avots un pievienots 1 pielikums. Atslēgas vārdi: bērnu bailes, baiļu cēloņi, vidējais vecumposms, baiļu mazināšana.

The author of research: Natalja Pirijeva The theme of research: Childrens Fears and Possibilities to Prevent them at Preschool Age The research manager: Dr. of psychology, professor Tija Zīriņa The aim of research: to find out childrens fears and possibilities of their prevention at middle pre-school age. There raised several tasks in the research: -to analyze different authors theories of childrens fears causes. -To analyze the patterns of childs development at middle pre-school age. -To do the research on how to prevent fears in childhood. The research consists of 3 parts- two of them are theoretical and the last one is empirical. In the first part there analyzed literature about fears, their causes and especially fears in middle pre-school age. In the second part, there analyzed childrens development at middle pre-school age and its cognitive and emotional character. In the third part there were studied methods which could better prevent childrens fears- there had been surveyed parents, were made conversations with children, observed childrens manifestations of fear. There were used several research methods in this work - analysis of theoretical literature observation of childrens behavior, parents suvey, conversation with children, pedagogical trial activity. During the study it was concluded, that childrens fears are diverse, and there can be several causes. It is important parents engagement in the process of fears prevention. The research is outlined in 48pages, 23 tables and 10 pictures are included. There were used 21 sourses and 1 attachment was added. Key words are: childrens fears, causes of fear, average age, fear reduction
Childrens Fears and Possibilities to Prevent them at Preschool Age
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; bērnu bailes; baiļu cēloņi; vidējais vecumposms; baiļu mazināšana