Ergonomiskie riski farmaceitu darbā un veselības veicināšanas pasākumi - Mičule, Baiba (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs “Ergonomiskie riski farmaceitu darbā un veselības veicināšanas pasākumi” uzrakstīts uz 65 lpp., tajā ir 38 attēli, 12 tabulas un 2 pielikumi. Darbs sastāv no 3 galvenajām daļām. Literatūras analīzes daļā veikta pieejamās literatūras analīze un izpēte par ergonomiku un tās attīstības vēsturi, ergonomiskiem riskiem farmaceitu darbā un veselības veicināšanas pasākumiem darba vietā. Daudzi autori uzskata, ka farmaceiti ikdienas darbā pakļauti šādiem riskiem: ergonomiskiem, bioloģiskiem, fizikāliem, ķīmiskiem. Metodiskajā daļā aprakstītas pētījumā lietotās metodes, lai pētītu ergonomisko risku ietekmi uz farmaceitiem. Rezultātos iegūts, ka farmaceiti pētītajos uzņēmumos pamatā pakļauti šādiem ergonomiskiem riskiem: piespiedu darba pozām, un darba procesā pamatā noslogotas šādas ķermeņa daļas: kājas, muguras lejasdaļa. To varētu izskaidrot ar ilgstošu atrašanos stāvus pozīcijā darba dienas laikā, kā arī ar to, ka netiek pietiekami ievēroti ergonomiskie principi darbā – īslaicīgās atpūtas pauzes, piemērots darba aprīkojums u.tml. Uzrakstīti secinājumi un izstrādātas vadlīnijas veselības veicināšanā.

Master's thesis “Ergonomic risks at pharmacists work and health promoting measures” has been written on 65 pages and it contains 38 drawings, 12 tables and 2 appendixes. This work consists of three main parts. In literature analysis part the available literature about ergonomics and its evolvement history, ergonomic risks and health promoting measures at pharmacists work has been examined and analysed. Many authors consider pharmacists to be exposed to such risks: ergonomic, biological, physical, chemical. In the methodical part of this thesis methods for examining the impact of ergonomic risks on pharmacists have been described. Results from their application show, that pharmacists at the examined companies are exposed to such ergonomic risks: forced labour postures, and during work mostly these body parts are impacted: legs and lower back. That could be explained by long periods of standing during the working day and also by not observing ergonomic principles enough – short brakes, adequate work equipment etc. Conclusions and guidelines for health promotion have been written.
Ergonomic risks at pharmacists work and health promoting measures
Keywords: Farmācija; Ergonomika; Darba riski; Farmaceits; Veselība