The Impact of Leader Attitudes on the Innovative Work Behaviour in Real Estate Development Companies - Lauck, René (Latvijas Universitāte, 2021)
Līderība un inovāciju vadība ir zinātniskas disciplīnas, kurās pastāv liela pētniecības interese par vadības zinātni. Tomēr esošajos pētījumos trūkst izpētes par to, kā līderu attieksme ietekmē darbinieku inovatīvo darba uzvedību nekustamo īpašumu attīstības uzņēmumos. Tāpēc šīs disertācijas nolūks ir aizpildīt šo zināšanu plaisu, zinātniski analizējot saikni starp līderu attieksmi un darbinieku inovatīvo darba uzvedību. Šis pētījums parāda, ka noteikta līdera attieksme vairāk nekā citas veicina darbinieku inovatīvo darba uzvedību nekustamo īpašumu uzņēmumos. Pozitīvi un būtiski inovatīvu darba uzvedību jo īpaši veicina godprātība un lojalitāte. Strukturētas ekspertu intervijas parāda, ka līdera attieksmes nozīmi, veicinot nekustamā īpašuma attīstības uzņēmumos strādājošo darbinieku inovatīvu darba uzvedību, ietekmē vecums, darba pieredze un ekspertu piederība. Visbeidzot, šis pētījums parāda neatbilstību starp ekspertu un darbinieku attieksmju analīzi, kas ietekmē darbinieku inovatīvo darba uzvedību. Atslēgvārdi: inovatīva darba uzvedība, līderu attieksme, nekustamā īpašuma attīstības uzņēmumi, iezīmju pieeja vadībai.

Leadership and innovation management are scientific disciplines with a strong research interest in management science. However, previous research lacks an examination of how leader attitudes affect the innovative work behaviour of employees in real estate development companies. Research of this thesis therefore aim to fill this knowledge gap by analysing the relationship between leader attitudes and employee innovative work behaviour scientifically. This research indicates that certain leader attitudes contribute more than others to the innovative work behaviour of employees in real estate companies. In particular, integrity and loyalty positively and significantly contribute to innovative work behaviour. Structured expert interviews demonstrate that age, work experience and the affiliation of experts influence the relevance of leader attitudes in fostering the innovative work behaviour of staff members working in real estate development companies. Finally, this research shows a discrepancy between the expert and employee analysis of attitudes that affect the innovative work behaviour of staff members. Keywords: innovative work behaviour, leader attitudes, real estate development companies, trait approach to leadership
Līderu attieksmes ietekme uz inovatīvo darba uzvedību nekustamo īpašumu attīstības uzņēmumos
Keywords: Globālā ekonomika un līderība; Economics and Business