Šizotipiskas personības iezīmju saistība ar seju un emociju atpazīšanu pareidolisku paternu veidā - Sokolovskis, Ingemārs (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, vai pastāv pozitīva saistība starp šizotipiskas personības pozitīvā faktora simptomiem un seju un emociju atpazīšanu pareidolisku paternu veidā. Tāpat arī pētījumā tika izvirzīts papildjautājums, vai izteiktāki šizotipijas negatīvie simptomi norādīs uz grūtībām seju un emociju atpazīšanā pareidolisku paternu veidā? Bakalaura darba pētījumā piedalījās 200 respondenti – 133 sievietes, 67 vīrieši, vecumā no 18-60 gadiem (M = 28,43 gadi, SD = 9,15), veidojot divas izlases, kuras Šizotipiskas Personības Aptauju (SPQ, Raine, 1991) un autora izveidotu vizuālās uztveres uzdevumu veica internetā un klātienē. Pētījuma hipotēze tika daļēji apstiprināta, trim no četriem šizotipijas pozitīvā faktora simptomiem uzrādot statistiski nozīmīgas pozitīvas korelācijas ar seju un emociju atpazīšanu pareidolisku paternu veidā. Atbildot uz pētījuma papildjautājumu, var apgalvot, ka tika novērotas grūtības seju un emociju atpazīšanā pareidolisku paternu veidā, jo trim no pieciem šizotipijas negatīvā faktora simptomiem tika iegūtas statistiski nozīmīgas negatīvas korelācijas.

The purpose of this Bachelor’s thesis was to examine the relationship between schizotypal personality positive factor traits and face and emotion recognition in pareidolia patterns. In addition, a supplementary question was proposed, whether schizotypal personality negative factor traits would show indications of affecting face and emotion recognition in pareidolia patterns. The participants of this study were 133 females and 67 males, total combined of 200, aged from 18-60 years (M = 28,43 years, SD = 9,15), taking place in this study in two groups filling out Schizotypal Personality Questionnaire (SPQ, Raine, 1991) and a visual perception task, designed by author, both in their homes and participating in the University of Latvia’s computer classroom. Both hypothesis and supplementary question were partly confirmed and answered by showing statistically significant positive correlations between three out of four positive schizotypal personality factor traits and three out of five negative schizotypal personality factor traits and face and emotion recognition in pareidolia patterns.
Relationship between schizotypal personality disorder and facial emotion recognition in pareidolia patterns
Keywords: Psiholoģija; šizotipiska personība; pareidolija; seju un emociju atpazīšana; vizuālā uztvere