Empīriskās ticamības pieejas salīdzināšana ar citām metodēm divu izlašu problēmām cenzētiem datiem - Graustiņa, Rita (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbā apkopota teorija par empīriskās ticamības pieeju cenzētiem datiem divu izlašu gadījumam. Aprakstīts, kā ar to veikt hipotēžu pārbaudi par divu izlašu sagaidāmā atlikušā dzīves ilguma un tā mediānas vienādību divām izlasēm. Izdzīvošanas funkciju salīdzināšanai aprakstīta jauna metode, kā, izmantojot divu izlašu empīriskās ticamības attiecības statistiku un būtstrapošanu, varētu konstruēt vienlaicīgās ticamības joslas izdzīvošanas funkciju starpībai kādā intervālā. Ir veikts literatūras apkopojums ar citiem testiem, kas veic iepriekš minēto lielumu salīdzināšanu cenzētiem datiem, un empīriskās ticamības pieeja ar citām metodēm salīdzināta ar simulāciju palīdzību, kā arī testi pielietoti reāliem datiem.

This thesis summarizes the theory of empirical likelihood method for two sample case of censored data. It is described how to do hypothesis testing for the equivalence of mean and median residual life of two samples. For the comparison of survival functions, a new method is proposed, which, using two sample empirical likelihood ratio and bootstrapping, forms simultaneous confidence bands for the difference of survival functions in an interval. Other tests performing the above mentioned hypothesis testing have been reviewed, and simulations have been performed to compare the empirical likelihood approach to other methods. The tests have also been applied to real data.
Comparison of the empirical likelihood approach with other methods for two-sample problems with censored data
Keywords: Matemātika; empīriskās ticamības metode; divu izlašu salīdzināšana; cenzēti dati; sagaidāmais atlikušais dzīves ilgums; atlikušā dzīves ilguma mediāna