Lietojumu izstrāde viedtālruņiem - Ščavlevs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2012)
Viedtālrunis mūsdienās ir katram piektajam [1.1.] pasaules iedzīvotājam. Viedtālrunis kļūst par cilvēku dzīves neatņemamu sastāvdaļu. Pasaulē ir vairāki viedtālruņu ražotāji, kas izmanto dažādas operētājsistēmas. Katrai operētājsistēmai lietojums ir jāizstrādā, izmantojot konkrētā ražotāja piedāvātos rīkus. Darba mērķis ir salīdzināt dažādu viedtālruņu izplatību, viedtālruņu operētājsistēmas, viedtālruņu lietojumu izplatīšanu veikalus un piedāvātos izstrādes rīkus, lai varētu atrast veidus kā varētu ietaupīt lietojuma izstrādei nepieciešamo laiku priekš vairākiem viedtālruņiem vienlaicīgi. Rezultātā tika izstrādāti vairāki lietojumi, kuri pierādīja, ka ir iespējams izstrādāt lietojumu vienreiz un izmantot dažādos viedtālruņos. Tie tika arī ievietoti lietojumu veikalos. Tika apzināti arī šo risinājumu ierobežojumi un piedāvātas iespējamās alternatīvas.

Nowadays every fifth inhabitant of the world has smartphone. Smartphone becomes an integral part of people's lives. The world has a number of smartphone manufacturers that use different operating systems. For each operating system application needs to be developed using the tools offered by a particular manufacturer. The objective of the paper is to compare the spread of different smartphones, smartphone operating systems, smartphone application stores and the proposed development tools to be able to find ways to save the use of time required for application development for various smartphones at the same time. As a result number of applications was developed, which demonstrated that it is possible to develop applications once and use for various smartphones. They were also put into application stores. Also were studied the limitations of these solutions and offered possible alternatives.
Application development for smartphones
Keywords: Datorzinātne