Krievijas vācu kolonisti Latvijas teritorijā 1905.-1939.gadā - Bērziņa, Ivanda (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbs „Krievijas vācu kolonisti Latvijas teritorijā 1905.-1939.gadā” apskata maz pētīto Krievijas vācu kolonistu migrāciju uz Latvijas teritoriju pēc 1905.gada revolūcijas un šo kolonistu turpmāko likteni Latvijas teritorijā. Maģistra darba mērķis ir analizēt Krievijas vācu kolonistu ierašanos Latvijas teritorijā 20.gs.sākumā, tās iemeslus, migrācijas dinamiku, kā arī apskatīt kolonistu dzīves organizāciju izglītības un saimnieciskās darbības jomā. Darba ietvaros mēģināts sniegt atbildes uz divām hipotēzēm: par mazāku kolonistu kopējo skaitu, kas ieradušies Latvijas teritorijā, nekā minēts literatūrā un par kolonistu kopienu kā vācbaltiešu sabiedrības sastāvdaļu.

The Master’s thesis „ The German colonists from Russia in territory of Latvia, year 1905-1939” considers the less known Russian German settlers migration to the territory of Latvia after Revolution of 1905 and their lifestyle there. The Master’s aim is to analyse settlers’ migration process to the territory of Latvia–their motives, migration dynamics and organization of their education and economic activities. The Master’s seeks to provide answers to two hypotheses: 1) the smaller total number of settlers arrived to the territory of Latvia, than mentioned in literature; 2) the settlers’ community as part of the Baltic German society.
The German colonists from Russia in territory of Latvia, year 1905-1939
Keywords: Vēsture