Distances staru terapijas izraisītās komplikācijas pacientiem ar dzemdes kakla vēzi ārstēšanas kursa laikā - Inkina, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma – distances staru terapijas izraisītās komplikācijas pacientiem ar dzemdes kakla vēzi ārstēšanas kursa laikā. Tēmas aktualitāti nosaka augsta saslimstība ar dzemdes kakla vēzi un nāves gadījumu biežums ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Distances staru terapija ir viena no galvenajām ārstēšanas metodēm dzemdes kakla vēža gadījumā. Ārstēšanas kursa laikā pacientēm rodas komplikācijas, kas negatīvi ietekmē pacientes dzīves kvalitāti, veselību un pašsajūtu. Ir svarīgi noskaidrot biežākās komplikācijas, lai pacienti nākotnē būtu psiholoģiski sagatavoti tam, kas viņus sagaida ārstēšanas laikā. Darba mērķis ir noskaidrot kādas ir biežākās komplikācijas pacientiem ar dzemdes kakla vēzi ārstēšanas kursa laikā. Pētniecības uzdevumi ir sameklēt un apkopot literatūru par dzemdes kakla vēzi, tā anatomiju, etioloģiju un klasifikāciju, analizēt literatūru par distances staru terapiju un izraisītām komplikācijām ārstēšanas kursa laikā, izveidot anketu, ko aizpildīs pacienti ar dzemdes kakla vēzi un apkopot iegūtos rezultātus, pēc tam seko pētījumā iegūto rezultātu analīze un secinājumu veikšana. Pētniecības jautājums: 1. Kuras ir visbiežāk izraisītās distances staru terapijas komplikācijas pacientiem ar dzemdes kakla vēzi ārstēšanas laikā ? Pētniecības instruments ir aptaujas anketa pacientēm ar dzemdes kakla vēzi. Pētniecības metode ir kvalitatīva, strukturēta aptauja. Darba apjoms 46 lappuses, to veido 4 nodaļas un 9 apakšnodaļas, darbā izmantoti 37 literatūras avoti, 2 pielikumi, darbā iekļauts 1 attēls, ir pētījuma diagrammas un veikti secinājumi. Atslēgas vārdi: dzemdes kakla vēzis, distances staru terapija, komplikācijas, ārstēšanas kurss.

The topic of the bachelor thesis is complications of external radiotherapy in patients with cervical cancer during the course of treatment. The relevance of this topic is determined by the high incidence of cervical cancer and deaths not only in Latvia, but also worldwide. External radiotherapy is one of the main treatments for cervical cancer. During the course of treatment, patients experience complications that negatively affect their quality of life, health and well-being. It is important to find out about the more frequent complications so that patients can be psychologically prepared for what they will face during treatment in the future. The aim of this study is to investigate the most common complications in patients with cervical cancer during the course of treatment. The objectives of the research are to find and collect literature on cervical cancer, its anatomy, aetiology and classification, to analyse the literature on distant radiotherapy and complications during the course of treatment, to design a questionnaire to be filled in by cervical cancer patients and to collect the results, followed by an analysis and conclusions of the results obtained in the study. Research question: 1. Which are the most common complications of distant radiotherapy in patients with cervical cancer during treatment ? The research instrument is a questionnaire for cervical cancer patients. The research method is a qualitative structured questionnaire. The thesis is 46 pages long, consists of 4 chapters and 9 subchapters, uses 37 literature sources, 2 appendices, includes 1 figure, research diagrams and conclusions. Keywords: cervical cancer, distant radiotherapy, complications, course of treatment.
Complications of distant radiotherapy in patients with cervical cancer during the course of treatment
Keywords: Medicīna; dzemdes kakla vēzis; distances staru terapija; komplikācijas; ārstēšanas kurss