Telpiskie risinājumi Daugavpils vēsturiskā centra attīstībai - Cirse, Kintija (Latvijas Universitāte, 2017)
Mūsdienu Eiropas valstīs pilsētu ilgtspējīgas attīstības principi norāda uz kultūrvēsturisku vērtību un vides attīstību dažādos virzienos – pilsētbūvnieciskajā, ekonomiskajā, sociālajā un vides dimensijā. Gan Latvijas, gan Daugavpils telpiskās attīstības plānošanā piemirsts būtisks aspekts – iedzīvotāju izpratne par vietu un iespēja līdzdarboties teritorijas atveseļošanā un attīstībā. Daugavpils vēsturiskais centrs ir raksturīgs piemērs kultūrvēsturiski vērtīgai, bet fiziski un sociāli panīkušai pilsētas apkaimei, bet kurā tas var kalpot par stimulu vietas atdzīvināšanai un attīstībai. Maģistra darbā tiek izstrādāti Daugavpils pilsētas vēsturiskā centra telpiskie attīstības risinājumi, un sniegti neformāli attīstības instrumenti to atjaunošanai un plānošanai. Maģistra darba teorijā un ārvalstu piemēros tiek meklēti kultūrvēsturisku teritoriju saglabāšanas, attīstības un plānošanas veidi, kā arī veikts pašreizējās situācijas raksturojums un analīze Daugavpils vēsturiskajam centram, ietverot vietas telpiskās uzbūves, kultūrvēsturisko vērtību un sociālā raksturojuma un plānošanas analīzi. Lai apzinātu Daugavpils vēsturiskā centra iedzīvotāju un teritorijas lietotāju izpratni par vietas kultūrvēsturiskajām vērtībām, nozīmi, attīstības iespējām un vajadzībām, gatavību iesaistīties vēsturiskā centra attīstības plānošanā, tika veikta aptauja. Izpētes rezultātā iegūtie secinājumi un informācija atspoguļojas Daugavpils vēsturiskā centra un tam piegulošo apkaimju telpiskās attīstības risinājumos, kas ietver vīziju un galvenos attīstības mērķus, definē iesaistītās puses, kā arī sniedz priekšlikumus telpiskai attīstībai un stratēģiskajai plānošanai un projektēšanai.

In today's European cities the principles of sustainable development point to values of historical enviroment and enviromental improvement in different directions – urban, economical, social and environmental dimensions. In both, Latvian and Daugavpils spatial planning, is forgotten an important aspect – inhabitants understanding of the place and opportunity to participate in recovery and development of the territory. The historical center of Daugavpils is typical example of culturally valuable, but physically and socially trivial city area, where cultural heritage can serve as incentive for site revitalization and development. Master's thesis designed for historical center of Daugavpils spatial development solutions and advised informal improvement tools for the reconstruction and planning. In theory of Master thesis and foreign examples are searched herritage sites conservation, form of development and planning, as well as current situation description and analyses of Daugavpils historical center, including teritorry spatial structure, cultural values and social characteristics, and planning analyses. To clarify Daugavpils historial center inhabitants understanding of the site's historical and cultural values, meaning of it, development opportunities and needs, readiness to engage in historic center planning, survey has been conducted. Conclusion and information of reaserch results of Daugavpils historical center and neighbourhood areas are shown in spatial solutions. It includes the vision and main development aims, as well as make recommendations for spatial development, strategical planning and designing.
Spatial solutions for the development of Daugavpils historic center
Keywords: Arhitektūra; vēsturiskais centrs; kultūrvēsturiskais mantojums; telpiskā uzbūve; sociālais raksturojums; attīstības risinājumi