Organisko vielu mainības raksturs augstā purva kūdrā - Kukuļs, Imants (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbā ir aplūkoti humifikācijas procesi Eipuru, Dzelves, Augstā Kalna un Buļļu purvu kūdrā. Bakalaura darbā pētīts kūdras humifikācijas process atkarībā no kūdras kolonas atrašanās vietas, kūdras sastāva un cilvēka ietekmes. Humifikācijas procesa raksturošanai ir izmantoti šādi rādītāji: humīnskābju/fulvoskābju attiecība, fluorescences intensitātes attiecība I460/I510 un E4/E6 attiecība. Pētījumā konstatēts, ka humifikācijas procesi kūdrā ir intensīvāki kūdras aerācijas zonā, tos stipri ietekmē cilvēka darbība, kā arī tas, ka humifikācijas procesus vienlīdz labi raksturo gan humīnskābju/fulvoskābju attiecība, gan I460/I510 attiecība. Atslēgas vārdi: augstais purvs, humifikācija, humīnskābes, fulvoskābes, fluorescences intensitāte, E4/E6 attiecība.

Paper covers questions about the humification proceses in Eipuru, Dzelves, Augstā Kalna and Buļļu rised bogs, related with sampling state position, peat composition and effect of human activities. To describe humification proceses, was used: humic acid/fulvic acid ratio, fluorescence intensity ratio I460/I510 and E4/E6 ratio. In study was find out, that humification intenses in aeration zone, it has effect on human activities, and that both humic acid/fulvic acid ratio and I460/I510 ratio are good humification indices. Keywords: raised bog, humification, humic substances, fluorescence intensity, E4/E6 ratio.
Changing character of the organic matter in a raised bog peat
Keywords: Vides zinātne