Vektoru pseidoskalārais reizinājums un tā lietojumi - Levins, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2006)
Diplomdarba tēma ir „Vektoru pseidoskalārais reizinājums un tā lietojumi”. Šis termins nav bieži sastopams mūsu dzīvē, un lielākā daļa vispār nav dzirdējusi par pseidoskalāro reizinājumu. Kas tad tas ir? Par divu vektoru a un b pseidoskalāro reizinājumu sauc skaitli c = |a|*|b|*sin (a,^b), kur sin (a,^b) = alfa - ir leņķis, pa kādu jāpagriež pozitīvajā virzienā vektors a, lai tas būtu paralēls un vienādi vērsts ar vektoru b. Skaitli c apzīmē ar simbolu (a v b). Ja kaut viens no vektoriem a un b ir vienāds ar nulli, tad c=0. Kur tad izmanto pseidoskalāro reizinājumu? Tām ir diezgan būtiskā loma mūsu dzīvē, jo ar to palīdzību var atrast jebkura daudzstūra laukumu. It īpaši ērti lietot pseidoskalāro reizinājumu dažādos, tā saucamos, zemes mērīšanas uzdevumos.

The theme of the diploma paper is „Pseudoscalar multiplication of vectors and their applications”. This term is not very utilized in our life, and the majority, in general, does not know about the pseudoscalar multiplication. What is it? The number c = |a|*|b|*sin (a,^b), where sin (a,^b) = alfa - is the angle, for which vector a should be turned to the positive position, in order it is paralēl and similar directed to vector b, is called the pseudoscalar multiplication of two vectors. Number c is signified with symbol (a v b). If one of the vectors a and b equals zero, then c=0. Where the pseudoscalar multiplication is used? It is rather significant in our routine life, because with its help one can find a square of any polygon. I is rather convenient to solve different, the so-called tasks, concerning land calculations, with the pseudoscalar multiplication.
A pseudoscalar multiplication of two vectors and their applications
Keywords: Pedagoģija