Kustamās mantas izsole izpildu procesā - Šēnere, Dinija (Latvijas Universitāte, 2016)
Kustamās mantas izsole ir diezgan sens process un tās procesa virzība ietilpst tiesu izpildītāja darba pienākumos. Sakarā ar to, ka 21.gadsimts ir tehnoloģiju laikmets, arī tiesu izpildītāja darbā ir būtiskas izmaiņas – dokumentu sūtīšanu daudzkārt notiek elektroniski ar elektronisko parakstu, nekustamā īpašuma izsole izpildu procesā notiek elektroniski. Tādējādi, kad piedziņu vērš uz parādnieka kustamo mantu, kas laikam ejot, mainās un priekšmeti uz ko vērš piedziņu paliek arvien citādāki un daudzveidīgāki, priekšmeti, kas ir pieskaitāmi bezķermeniskām lietām, kā arī bezmantinieku mantas atsavināšanas process ir ļoti līdzīgs kustamās mantas pārdošanai izsolē izpildu procesā. Līdz ar to Latvijas Civilprocesa likuma 71.nodaļa, kas paredz noteikumus par piedziņas vēršanu uz nekustamo īpašumu, neatbilst aktuālajai situācijai mūsdienās, sakarā ar šo priekšmetu dažādību, kā arī, ja nekustamā īpašuma izsoles ir elektroniskā formā, šos pašus noteikumus praktiski var piemērot arī kustamās mantas izsolei un piemērot arī izsoli elektroniskā formā bezmantinieku mantas atsavināšanas procesam, lai šis process būtu ērtāks, veicinot godīgas konkurences veidošanu dalībnieku vidū, kā arī, piesaistot vairāk dalībniekus.

The auction of movable property is ancient process, and this process is in bailiff’s competence. Due to 21 century is technology era, there are many fundamental changes in bailiff’s work – frequently the transmission of documents happens electronically with electronic signature, auction of real iestate is held electronically. Therefore when bailiff needs to sell debtor’s movable property to recover the dept, in time where everything changes, and the objects are getting more diverse and otherwise, objects that are incorporeal, as well as alienating escheat, the process is very similar when it comes to auction of movable property in enforcement procedure. Therefore the current situation when it comes to realisation of movable property, The code of Civil procedure 71 chapter mismatch the situation that is now, because the objects are so different these days and if the realisation of real iestate is held electronically, this regulation can be applied to movable property auction, the same applies to alienating escheat, that the process could be more convenient, promoting fair competition amoung participants and attract more participants to auction.
Movable property auction execution process
Keywords: Juridiskā zinātne; kustamā manta; izsole; izpildu process; elektroniskās izsoles; bezmantinieku manta