Piedošanas saistība ar apmierinātību ar partnerattiecībām laulātos pāros - Maderniece, Inga (Latvijas Universitāte, 2010)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, vai pastāv saistība starp piedošanu un apmierinātību ar partnerattiecībām laulātos pāros, un noskaidrot, vai pastāv atšķirības piedošanā starp sievietēm un vīriešiem un vai pastāv saistība starp piedošanas līmeni un apmierinātību ar partnerattiecībām. Pētījumā piedalījās 80 precēti respondenti: 40 sievietes (M=24,20) un 40 vīrieši (M=24,14). Grupas tika pielīdzinātas pēc šādiem kritērijiem: vecuma (18 – 35 gadi); precējušies, ir bērni. Piedošanas mērīšanai tika izmantota Enraita piedošanas aptauja (Enright Forgiveness Inventory, Enright & Rique, 2004) un apmierinātības mērīšanai tika izmantota Hadsona (Hudson, 1982) aptauja „Laulāto attiecību apmierinātības rādītājs”(„Index of Marital Satisfaction”). Pētījumā tika izvirzīta hipotēze, ka pastāv pozitīva saistība starp piedošanu un apmierinātību ar attiecībām. Gan sieviešu, gan vīriešu izlasē tika iegūtas statistiski nozīmīgas pozitīvas sakarības starp piedošanu un apmierinātību, kas norāda, ka palielinoties piedošanas rādītājiem palielinās apmierinātības rādītāji. Iegūtie rezultāti apstiprina izvirzīto hipotēzi, proti, piedošana paaugstina apmierinātību. Pētījumā netika konstatētas atšķirības piedošanā starp sievietēm un vīriešiem, savukārt uzrādījās saistība starp piedošanas līmeni un apmierinātību. Lielākā daļa pētījuma respondentu savam partnerim ir piedevuši, ko atspoguļo uzrādītās pozitīvas emocijas, uzvedību un domas, kas vērstas pret partneri. Iegūtie pētījuma rezultāti saskan ar iepriekšējiem pētījumiem un apstiprina, ka piedošana veicina attiecību labklājību un tai piemīt dziedinoša ietekme uz partneriem, kas ir atsvešinājušies. Atslēgas vārdi: piedošana, apmierinātība, laulāti pāri

The aim of this research was to find out is there is the link between forgiveness and satisfaction with relationships in married couples and clarify if there are differences in forgiveness between women and men and if there is connection between forgiveness level and satisfaction with relationships. 80 married participants take part in this research: 40 women (M=24,20) and 40 men (M=24,14). To exactly analyze and interpret results groups were compared after such criterion: age (18 – 35), married, have children. There was used Enright Forgiveness Inventory (Enright & Rique, 2004) for measuring forgiveness and „Index of Marital Satisfaction” (Hudson, 1982) for measuring satisfaction with relationships. Research hypothesis was, that there is positive connection between forgiveness and relation satisfaction. Results in both groups showed statistical significant positive correlations between forgiveness and satisfaction with relationships. It means that increasing forgiveness index satisfaction index increases too. Research results confirm hypothesis – forgiveness increase satisfaction. Differences between women and men in forgiveness were not established, but results showed connection between forgiveness level and satisfaction with relationships. Majority of participants are forgiven to their spouse what reflect positive emotions, behavior and thoughts directed to their partners. This research result is consistent with previous findings showing that forgiveness promotes healing within persons who have become alienated and estranged and lead to relationship well – being. Key words: forgiveness, satisfaction, married couples
Relation between forgiveness and relationship satisfaction in married couples
Keywords: Psiholoģija