Ziepniekkalna apkaimes ainavas, to novērtējums un attīstības scenāriji - Pladare, Sintija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba „Ziepniekkalna apkaimes ainavas, to novērtējums un attīstības scenāriji” ietvaros veikts pētījums par Ziepniekkalna (Rīga) ainavas kvalitāti. Darba teorētiskajā daļā apskatīti ainavas, tanī skaitā pilsētas ainavas vērtēšanas principi Latvijā un ārvalstīs. Iegūta informācija tika izmantota Ziepniekkalna apkaimes ainavas inventarizācijas procesā. Darbs papildināts ar kartogrāfisko materiālu. Ziepniekkalna apkaimes atsevišķām ainavām ir augsta ekoloģiskā un sociālekonomiskā vērtība. Samērā daudz ir arī degradētu ainavu, kuru kvalitāte pasliktinājusies tieši pēdējo 10 gadu laikā. Tuvākajos gados Ziepniekkalna apkaimē paredzēti vairāki lieli projekti, kas būtiski mainīs esošo ainavu, tās ekoloģisko, estētisko un arī sociālekonomisko kvalitāti. Atslēgas vārdi: pilsētas ainavas kvalitāte, degradēta ainava, daudzstāvu dzīvojamais rajons

Bachelor „Ziepniekkalns neighborhood landscape evaluation and development scenarios” is devoted to the study on the quality of Ziepniekkalns (Riga) landscape. Theoretical base includes survey of landscapes,including city’s valuation principles of Latvian and foreign practice. Obtained information was used in the inventory process of neighborhoods landscapes in Ziepniekkalns. The paper is updated with color cartographic material. Some of Ziepniekkalns landscapes have high ecological and social economical value. There are quite many degraded landscapes, which quality became lower in last 10 years. In near future the neighbourhood of Ziepniekkalns is expecting to have several big project changing existing landscape, it's ecological, aesthetic and social economical quality. Keywords: the value of urban landscapes, degraded landscape, large-scale residential areas
Ziepniekkalns Neighborhood Landscapes and Their Development Perspective
Keywords: Vides zinātne