Kontaktlēcu ietekme uz acs aberācijām - Tarvis, Avelin (Latvijas Universitāte, 2011)
Darba mērķis ir noteikt dažādu tipu mīksto kontaktlēcu iespaidu uz acs augstas kārtas aberācijām. Mērījumi veikti piecām personām (vid. vecums 25 gadi). Aberācijas tika noteiktas gadījumos bez kontaktlēcām, ar mīkstām sfēriskām kontaktlēcām un ar mīkstām progresīvām kontaktlēcām. Augstas pakāpes aberācijas tika sadalītas piecās grupās sākot ar trešo aberāciju līmeni. Analīzē ir izmantota aberāciju viļņu fronte, punkta izkliedes funkcija un Strehl attiecība. Tika novērots, ka multifokālās kontaktlēcas (AO) rāda statistiski nozīmīgu aberāciju pieaugumu, salīdzinot ar gadījumu bez kontaktlēcām. Strehl attiecība ir mainīga dažādiem dalībniekiem, bet ir mazāka, nēsājot kontaktlēcas. Aprēķināta sfēriskā komponente ir robežās no -0.03 D sfēriskām kontaktlēcām līdz -0.204 D multifokālām kontaktlēcām, rādot nozīmīgas optiskā stipruma izmaiņas, nēsājot multifokālās kontaktlēcas. Atslēgas vārdi: acs aberācijas, mīkstās kontaktlēcas, multifokālās kontaktlēcas, viļņu fronte.

The aim of the work is to investigate the optical quality wearing different types of soft contact lenses using wavefront aberrometry. Five healthy, asymptomatic subjects (average age 25 years) participated in study. The aberrations for each subject with different contact lenses and without contact lens were measured with Shack-Hartmann aberrometer. Zernike terms were divided into 5 groups starting from 3rd order up to higher levels of aberrations for more accurate analysis. For evaluating the quality of the optical system the PSF images were formed and Strehl ratio was calculated. Multifocal lenses produce larger aberrations comparing to the no contact lens condition. Resulting Strehl ratio is subject dependent, but prevalently Strehl ratio with CL is lower comparing without CL. Mean spherical component found in proposed aberration groups was in a range from -0.03D to -0,204D showing significant change in optical power wearing multifocal contactlenses. Keywords: wavefront, Zernike polynomials, soft contact lenses, multifocal contact lenses.
Contact lens influence on the aberrations of the eye
Keywords: Fizika